1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Putin: Karabağ görüşmelerinde Türkiye de yer almalı
Putin: Karabağ görüşmelerinde Türkiye de yer almalı

Putin: Karabağ görüşmelerinde Türkiye de yer almalı

Rusya Devlet Başkanı Putin, "Azerbaycan ile Ermenistan’ın, Türkiye’nin de olduğu Minsk Grubu çerçevesindeki müzakerelerle çözüme ulaşması gerekiyor" dedi.

A+A-

 

VTB Capital bankasının düzenlediği 'Rusya Çağırıyor' yatırım forumunda konuşan Putin, Karabağ'da 27 Eylül'de Ermenistan ile Azerbaycan arasında yeniden alevlenen ve üç ayrı ateşkes ilanına rağmen devam eden çatışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Sputnik’te yer alan habere göre, bölgede uzun vadeli çözümün sadece Ermenistan ile Azerbaycan'ın çıkar dengesinin gözetilmesi halinde sağlanabileceğini kaydeden Rus lider, "İlk etapta askeri faaliyetler sonlandırılmalı, can kayıplarına son verilmeli, müzakere masasına oturulmalı ve Türkiye de dahil AGİT Minsk Grubu'ndaki birçok ülkenin katılımıyla eş başkanlar Rusya, Fransa ve ABD tarafından hazırlanan teklifler temelinde görüş birliği ve çıkar dengesi sağlanmalı. Bunu yapabiliriz" dedi.

“5+2 bölgenin Azerbaycan'a devir olasılığı konuşulmalı”

Putin, "En başından beri, Karabağ bölgesinde belirli bir rejim ve Ermenistan'la etkileşim sağlayarak 5+2 bölgenin Azerbaycan'a devir olasılığının konuşulması gerektiğini düşünüyoruz, tutumumuz tamamen açık" diye konuştu.

Putin, bölgedeki halkın güvenliğinin sağlanması gerektiğini, hem Azerbaycan hem de Ermenistan'ın etkili kalkınmasının temelini oluşturan tüm altyapı imkanlarının yeniden sağlanaraj etkili bölgesel kalkınma için gereken imkanların temin edilmesi gerektiğini ekledi.

Karabağ konusunda yıllardır devam eden müzakerelerde tartışılan 5+2 formülü, ilk etapta Azerbaycan'a Dağlık Karabağ'ın güney ve doğusundaki 5 bölgenin iadesini, ikinci etapta Ermenistan ile Karabağ arasındaki 2 bölgenin iadesini öngörüyordu.

Karabağ'da çözümün kolay olmayacağını da kaydeden Putin, "Herkesin kendi hakları var. Burada kolay çözüm yok, zira düğüm çok karmaşık" dedi.

Rusya daha önce Türkiye’nin katılımını reddetmişti

Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaklaşık 30 yıldır süren Dağlık Karabağ sorunu, 27 Eylül’de çatışmaya dönüşmüştür.

Azerbaycan ordusunun Dağlık Karabağ’da ilerlemesi ile birlikte ABD, Fransa ve Rusya'nın eş başkanlığını yaptığı Minsk üçlüsü devreye girmişti.

Moskova, Erivan ile Bakü arasındaki çatışmaların durdurulması içintarafları geçici ateşkes konusunda uzlaştırmış ancak çatışmalar durmamıştı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev "Türkiye mutlaka bu sorunun çözümünde olmalı. Üst düzey yetkililerle iletişimimiz var" önerisinde bulunmuştu.

Ancak Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Bakü'nün bu önerisini reddetmişti. Sergey Lavrov, çözüm arayışının Rusya, ABD ve Fransa'nın himayesi altında devam etmesi gerektiğini söylemişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.