1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 'PKK’nin çıkartılması için Türkiye’ye ihtiyacımız yok'
'PKK’nin çıkartılması için Türkiye’ye ihtiyacımız yok'

'PKK’nin çıkartılması için Türkiye’ye ihtiyacımız yok'

A+A-

 

Irak Parlamentosu Savunma ve Güvenlik Komisyonu Başkanı Hakim Zamili, “Parlamentonun PKK’yi ülke sınırlarından çıkartmak amacıyla Bağdat-Türkiye arasında anlaşmanın haberi yok” dedi.

 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 19 Mart’ta, “Irak Merkezi Hükümeti’ne Sincar’da ikinci bir Kandil’e müsaade etmeyeceğimizi söyledik. Siz halletmezseniz biz hallederiz. Bir gece ansızın Sincar’a da gireriz” açıklamasını yapmıştı.

Recep Tayyip Erdoğan, “Irak Merkezi Hükümeti’ne Sincar’da ikinci bir Kandil’e müsaade etmeyeceğimizi söyledik. Siz halletmezseniz biz hallederiz. Bir gece ansızın Sincar’a da gireriz. “Afrin’i kontrol altına alarak Zeytin Dalı Hareketi’nin en önemli aşamasını tamamladık. Sırada Menbic var” ifadelerini kullanmıştı. 

Hakim Zamili, Türkiye’nin Irak sınırında PKK’nin temizlenmesi gerekçesiyle operasyon yapacağı haberlerine ilişkin basına konuştu.

Hakim Zamili, şunları söyledi:

 “Parlamentomuzun, PKK’nin Irak sınırında temizlenmesi amacıyla operasyon yapmak için Bağdat-Türkiye arasında anlaşmanın yapıldığına dair bilgiye sahip değiliz. Irak’ta PKK’nin ülkenin kuzeyinde çıkartmak konusunda ciddiyiz. Bu konuda Türkiye’ye de gerek yok. Bu işi sonuçlandıracak kapasiteye sahibiz.”

“PKK’yi ülkede temizlemek amacıyla Türkiye’nin askeri operasyon söylentileri ve bu konuda Bağdat –Ankara arasında yapıldığı söylenen anlaşma iddialarına ilişkin önümüzdeki günlerde hükümetimizle  toplanacağız” diyen Zamili, ifadelerini şöyle sürdürdü:

“Yapılacak toplantıda hükümetten Türkiye’nin Irak sınırına askeri operasyon gerçekleştireceğine dair iddialara açıklık getirmesini talep edeceğiz. Bölgenin içinde bulunduğu karışıklığı ortada kaldırmak için koordinasyonlu bir şekilde planlı davranılması gerekiyor. Bununla birlikte Şengal ve Irak’ın kuzeyindeki diğer bölgelerde tehdit olabilecek senaryoların ortaya çıkması söz konusudur.”

Türkiye İçişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Erdoğan’ın, “Bir gece ansızın gelebiliriz” sözünün Şengal ve Kandil için de geçerli olduğunu belirterek, “Bu söz Sincar, Kandil ve PKK’nın olduğu her yer için geçerlidir. Buna TSK karar verecektir” diye konuştu.

Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetlerinin de PKK’nin bölgedeki varlığından rahatsız olduğunu dile getiren Çavuşoğlu şöyle konuştu:

“Irak’ta YPG ve PKK arasında geçişler var. Irak da bundan çok rahatsız. Seçimlere gidiyorlar ve PKK'nın varlığından rahatsızlar. IKBY de bunlardan rahatsız. Süleymaniye'de Talabani'nin partisi ve bazı küçük partiler PKK'yla işbirliği yaptılar. Esasında PKK, Irak'taki, Suriye'deki Kürtler için bir tehdit.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.