1. YAZARLAR

  2. Muhammed YILDIRIM

  3. PKK Liderlerinin Başına Amerika Neden Ödül Koydu?
Muhammed YILDIRIM

Muhammed YILDIRIM

Yazarın Tüm Yazıları >

PKK Liderlerinin Başına Amerika Neden Ödül Koydu?

A+A-

 

Amerika, Abdullah Öcalan'ı yakalayıp Türkiye'ye teslim ettiğinde; devlet yetkilileri dahil herkes şaşırmıştı. Dönemin Başbakanı Ecevit: "Amerika Apo'yu bize niye verdi anlamış değilim" diyerek şaşkınlığını açıkça dile getirmişti.


Çok sonraları bazı insanlar: " ABD, Öcalan'ı verdi karşılığında Fethullah Gülen'i aldı" demiştiler. O tarihlerde çok da dikkate alınmayan bu tez, bugün dahi hakettiği ilgiyi görmüş değil.

Dün basında çıkan habere göre; ABD yönetimi, Murat Karayılan, Cemil Bayık ve Duran Kalkan'ın başına toplam 12 milyon Dolar ödül koydu. Bu haberi okuyunca aklıma yukardaki iddia geldi. Eğer Amerika bu dediğini yaparsa bu defa kimden ne alacak kime ne verecek? Amerika bu kararını, Rojava'da PYD/YPG ile "açıktan" sınır devriyesine çıktığı gün açıklaması da ayrıca dikkat çekici.

Amerika Rojava'da YPG(PKK) ile hemen hemen her noktada ortaklık yaparken böylesi bir kararı neden aldı ve daha önemlisi bu kararın arkasında durup gereğini yapar mı? Amerika'nın Rojava'da PYD/YPG'ye binlerce tır ağır ve hafif silah verdiği, beraber operasyonlar yaptığı, bazen Amerika askerlerine PYD/YPG üniforması giydirdiği, bazende PYD/YPG'lilere Amerikan askeri üniforması giydirdiği sır olmaktan çıkalı çok olmuşken, bu üç ismi bir anda neden hedefe koydu?

Herkesin ilk aklına gelen, yani Türkiye'nin gazını almak için olabilir mi?
Evet bu da ihtimallerden biri ama bana göre en zayıf olan ihtimal bu. Çünkü daha önceleri Türkiye'den gelen itirazları, biz PKK ile görüşmüyoruz ve bize göre "terör örgütüdür" diyerek çoğu defa savuşturmuşken aynı yöntemi neden kullanmasın? Üstelik Türkiye'ye Halkbank, İran ambargosundan geçici muaf tutmak dahil birkaç jest yapmış/yapmaya devam ederken.
Bence konu biraz daha karmaşık ve derinlikli yani akla ilk gelen olasılık, çokta olası görünmüyor.

Peki Amerika bu 3 ismi öldürebilir veya yakalayıp Türkiye'ye teslim eder mi?

Son sorunun cevabı bence evet. Çünkü;

1.Bu 3 isimden Murat Karayılan ve Cemil Bayık, Öcalan sonrası örgütün başat aktörleridir ve bunların ölmesi veya Türkiye'ye teslim edilmesi örgüt içinde bocalamaya, özellikle hendekler sonrası ortaya çıkan fikir ayrılıkları sebebiyle bölünmelere yolaçabilir, bu durumda örgüt içinde meydana gelecek kaos Amerikanın özellikle Rojava için isteyebileceği bir durum olabilir.
40 yıllık savaş tecrübesi olan ve sol kökenden gelen bu ikili, Amerika ile bugünkü ilişkilerini tıpkı Barzani gibi konjonktürel olarak açıklamaktadırlar. Yani çıkarlar denk düştüğü için bir birliktelik olduğunu iddia etmektedirler. Tıpkı Türkiye'nin "herşeye rağmen" Amerika ile ortaklık yapmaya devam etmesi gibi. Bu yüzden Amerika, Murat Karayılan ve Cemil Bayık'ı öldürebilir veya Türkiye'ye teslim edebilir. Ve doğacak boşluktan faydalanarak Rojavada PYD/YPG'nin(Suriye'li Kürtlerin liderliğinde) yeni bir yapılanmaya gitmesini sağlayabilir.
2.Savaş ve siyasi tecrübesi PKK'ya oranla daha zayıf olan Suriye Kürtleri Amerika için daha ideal bir partner gibi durmaktadır. Ayrıca Rojava'da PKK kadrolarının kötü ve zorba yönetim şekli sebebiyle, Suriye kürtlerinden yüksek bir itirazın gelmeyeceğini de hesaplamaktadır. Zira yakından takip edenler, Rojava'lı Kürtlerin PKK kadrolarının kantonlardaki yönetiminden rahatsız olduklarını, bunun artık jest ve mimiklerle değil, kısık sesle veya karnından da olsa homurdanmaların başladığının farkındadırlar.
3.Amerika'nın, Barzani tecrübesi ortadayken bir daha aynı sıkıntı ve zorluklarla karşılaşmak istemiyor. Çünkü, Mesut Barzani, Irak'ın(Saddam dönemi ve sonrası) İran ve Türkiye'nin referendum meselesindeki tüm incitici ve dostane olmayan tavırlarına rağmen Amerika'ya tamamen teslim olmayıp bu komşu devletlerle kavga etmek yerine diyaloğu tercih etmesi, Amerika'nın Barzani'yi referandum ve sonrasında yanlız bırakmasında ana etken olduğunu düşünenlerdenim. Yani Amerika Kürtler içerisinden kendisine itiraz eden, edecek olan birilerini artık istemiyor olmasının da bu kararda etkisi olmuş olabilir.
4.Amerika bu üçlüye operasyon yapması durumunda, Türkiye Kürtlerinin(örgüte yakın olanlar) Öcalan'ın yakalanmasından çok daha ileri bir tepkilerinin olmayacağını, hele hele siyasi konjonktür ve iç meseleler de düşünüldüğünde isteseler dahi yapamayacaklarını tahmin etmek zor olmasa gerek.
5. Yaklaşan yerel seçimler öncesi iktidar için kısa vadede hiç de fena bir prestij değil.
6. Bu isimlerden Cemil Bayık'ın İran ilişkisi dikkate alındığında onu birinci hedef haline getirebilir.

Bu konuda benim iddiamı destekleyecek başka maddeler yazmak ve uzatmak mümkün. Tam tersine tahminlerin de güçlü argümanlarla dile getirilmesi mümkün. Bekleyip göreceğiz...

Son olarak; yukarıda değinmediğim ve diğer iki isme oranla başına ödül konması için özel bir neden bulamadığım Duran Kalkan var.
Kendisine denk bir sürü isim varken bu liste için neden seçildiğini anlamak zor. Ama eskiden beri Kürt mahallesinde bazen fısıltıyla, kimi zaman yüksek sesle bu şahsın devlet görevlisi olduğu şüphesi hep konuşula geldi. Bu iddia doğruysa ve Amerika Duran Kalkan'ı yakalayıp Türkiye'ye teslim ederse asıl o zaman tam komedi...

        Zaten Ortadoğu'da olup biten bir çok şey traji komik değil mi?
 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum