1. YAZARLAR

  2. Rebwar Kerim Weli

  3. PKK askeri ve siyasi şovlara son versin!
Rebwar Kerim Weli

Rebwar Kerim Weli

rudaw
Yazarın Tüm Yazıları >

PKK askeri ve siyasi şovlara son versin!

A+A-

Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin (İran medyası onu sadece KDP Başkanı olarak görüyor!) –ABD safındaki– Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye ziyaretleri, O’nun sözkonusu cepheyle köklü ilişkilerini gösteriyor.

 

İran’ın resmi medyası, bir ülkenin başkanını “şalvarlı adam” ve bir parti lideri olarak tanımlıyor! Barzani’nin rolünün küçümsenmesi için ellerinden geleni yapıyorlar. Aynı gün ise Barzani Ankara’da kırmızı halı ve Kürdistan Bayrağı’yla karşılanıyor. Bu şimdiye kadar Türkiye tarihinde görülmüş bir olay değil.

 

Şüphesiz şimdiye kadar Barzani Avrupa ülkelerinde defalarca Kürdistan ve Irak bayrağıyla karşılandı. Ancak Kürdistan Bayrağı’nın (PKK bu bayrağı kabul etmiyor) Türkiye tarafından kabulünün ayrı bir anlamı var. Barzani neden Ankara’daydı?

 

Geçtiğimiz hafta Barzani’nin Bağdat’tan çekildiğini ve bu yönde hiçbir umudunun kalmadığını yazmıştım. Doğrusu da budur. Barzani, Musul sonrası süreç için Ankara’ya gitti. Onlar da (Türkler), “Madem bağımsızlık ilan etmek istiyorsunuz, biz de kendimizi Kürdistan Bayrağı’nı göndere çekmeye alıştıracağız” dedi.

 

Türkiye zaten uzun zamandır ekonomi ve enerji açısından Kürdistan’a bağımsız devlet gözüyle bakıyor. Türk güçlerinin Kürdistan toprağına gelişi de Kürdistan’ın bağımsızlığını korumak içindir. Bağdat ve diğerleri de bunu çok iyi biliyor, bu yüzden feryat figan ediyorlar. Türkiye artık üç cepheden Şiiler’le sarılı olmak istemiyor. Zaten o devletlerden ikisi (Irak ve Suriye) ortadan kalkıyor, geriye sadece İran kalıyor.

 

Barzani Türkiye’ye her gidişinde ya da Türkiye’den bir heyet Kürdistan’ı ziyaret ettiğinde, Kürdistan Yurtseverler Birliği’nden (KYB) bir heyet Bağdat ya da Tahran’a gidiyor. Bu da olmazsa HDP’li bir heyet Süleymaniye’yi ziyaret ediyor. Fakat bu ucuz siyasi şovların bir değeri kalmadı artık.

 

Barzani, iki vilayetten ibaret bile olsa Kürdistan devletini ilan edecek! Bu devletin kaderi, Şeyh Mahmud Berzenci’nin devletinin kaderiyle aynı olmayacak. Dünya onu sevinçle karşılayacak. Ona karşı çıkanlar da tarihe hesap vermek zorunda kalacak.

 

Türkiye ve PKK

 

Türk güçleri Kürdistan’a geçtiğinden beri dünya PKK medyasının dezenformasyonuyla bulanıklaşmış durumda. Her gün ayrı bir senaryo üretiyorlar. Şimdiye kadar IŞİD’in Barzani’nin yardımıyla Rojava’ya (Suriye Kürdistanı) saldırmak için Musul’a girdiğini söyleyenler, artık başka ağlar örüyor.

 

İran askerlerinin gelişi ve yarenleri Şii milislerle ilişkileri kimseyi rahatsız etmiyor! Sadece Türkiye onlar için kırmızı çizgi ve başlarını ağrıtıyor!

 

Gerçekten bu durumu mukayese etmek hoş değil ama 18 yıldır Türk askeri birlikleri Kürdistan’da bulunuyor. Şimdiye kadar Türk askerinin, bir Kürt yurttaşa dokunduğunu duydunuz mu? Fakat PKK’nin Güney Kürdistan’daki varlığı sebebiyle yüzlerce köy boşalmış, viraneye dönmüş durumda. Yüzlerce masum insan da PKK tarafından kalkan olarak kullanılıp öldürülmüştür.

 

PKK ve KYB’nin Suriye Baas rejimi ve Irak ve İranlı Şii milislerle dostluğu, Saidiye kasabasının boşaltılması, onlarca Kürt’ün kanının dökülmesi, peşmerge ve savaş, Celevla ve Tuzhurmatu kargaşaları onlar için hiçbir şeydir fakat Türk askerinin gelişi ihanettir öyle mi?! PKK’nin Güney Kürdistan yoluyla Rojava’dan petrol sattığı Türkler de aynı Türkler’dir.

 

PKK, bu siyasi ve askeri şovlardan vazgeçmelidir. PKK bir yandan KDP’yle oturuyor, diğer yandan başka şeyler söylüyor. PKK Türkiye’yle er ya da geç diyalog masasına dönmeli ve bölgenin huzurunun bir parçası olmalıdır. Bunu yapmadığı takdirde Rojava’daki konumunu da kaybedecektir.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.