1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Petrol Kardeşliği Bitiyor
Petrol Kardeşliği Bitiyor

Petrol Kardeşliği Bitiyor

Suudi istihbarat şefi Bender, Obama’nın Suriye’ye diplomatik çözüm araması ve İran’la yakınlaşmasına tehdit savurdu: İlişkilerde büyük kayma planlıyoruz

A+A-

ABD’nin Suriye’ye askeri müdahaleden çark edip Rusya ile anlaşması ve İran ile yakınlaşması karşısında Suudi Arabistan resmen isyan bayrağını açtı. ABD’nin Suudi Arabistan’ın başını çektiği Körfez’deki Sünni krallıklar ve İsrail ile oluşturduğu eksen kayarken, Suudi istihbarat şefi Prens Bender bin Sultan da ‘’ABD ile ilişkilerimizde büyük kayma planlıyoruz’’ mesajı verdi.

Daha önce Washington’da 22 yıl büyükelçilik yapmış Suudi istihbarat şefi, kendisine yakın bir kaynak aracılığıyla, dünyaya şunu ilan etti: ‘’ABD’den uzaklaşma büyük olacak. Suudiler artık kendilerini (ABD’ye) bağımlı durumda bulmak istemiyor. Bender, ABD ile alışverişi sınırlamayı planlıyor. Bu, ABD’nin Filistin ve Suriye ile ilgili etkin eylemde bulunmayı başaramamasının ardından geldi.’’

 

PETROL, SİLAH ANLAŞMASI



Kaynak, alışverişin kısılmasının, ABD’ye petrol satışları ile ABD’den silah alımlarını etkileyeceği tehdidini dile getirip, ‘’Tüm seçenekler masada ve muhakkak ki bir etkisi olacak’’ dedi. Bu tehdit, Suudilerin ABD’dan milyarlarca dolarlık hazine bonosu alımı ve kendi milyarlarca dolarlık silah anlaşmalarının yanısıra Suriye’ye göndermek için silah alımını ve isyancılara CIA eğitimini de kapsıyor.

Kaynağa göre, Bender, Cidde’de topladığı Avrupalı diplomatlara, Suriye ve Filistin’in yanısıra, ABD’nin Tahran ile yakınlaşması, 2011’de Bahreyn’de Sünni yönetimin Şii isyanını ezmesinde Suudilerin oynadığı rolü desteklememesine dair şikayetlerini de aktardı. ABD’li bir yetkili ise Wall Street Journal’a ‘’Çıkarlarımız giderek daha çok birbirinden uzaklaşıyor’’ dedi.

‘ACINACAK HALDE’



Suudilerin tüm gizli operasyonlarını yöneten ‘karanlık prensi’ Bender’in bu sözlerinin, yaşlı ve hasta Kral Abdullah’ın tam onayını alıp almadığı bilinmiyor. Ancak bir diğer üst düzey Suudi prensi olan Turki el Faysal da, Washington’dayken, ABD Başkanı Barack Obama’nın Suriye politikasının ‘içler acısı’ olduğunu ve Suriye ile İsrail- Filistin meselesine gelince, ‘elinin ayağına dolaştığını’ söyledi. Suudi istihbaratının eski başkanlarından Turki, ABDRusya anlaşması uyarınca Suriye’nin kimyasal silahlarının imha edilmesiyle de alay etti: ‘’Beşar’ın kimyasal cephaneliğinin uluslararası kontrol altına alınması denen maskaralık, apaçık hainlik olmasaydı, komik bulunabilirdi. Ama Obama’nın (askeri müdahaleden) geri adım atmasının yanı sıra Esad’ın halkını katletmesine yardımcı olması için tasarlandı’’

ABD ile Suudi Arabistan arasında krallığın kurulduğu 1932’den beri hasıl olan ittifak, ABD’ye petrol, Riyad’a güvenlik garantisi sağladı. Sovyetlere karşı yeşil kuşak projesi için Kaide’nin kurulmasına Washington’ın onay verdiği, Bender’in de Kaide’nin mimarı olduğu iddia edilirken, ilişkiler, eylemcilerin çoğunun Suudi vatandaşı olduğu 11 Eylül 2001 saldırılarını bile atlattı. Ancak ABD’nin Şii yönetimlerin bulunduğu Suriye ve İran’a dair politikasındaki değişiklik, Vahhabi krallıkla ittifakını sarsmaya yetti. Suudi Arabistan, eylülde BM Genel Kurulu’nda konuşma yapmayarak ve geçen hafta BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğini reddederek, krizin sinyalini vermişti.

KERRY ÖRTBAS ÇABASINDA

Son çıkışlar üzerine, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, pazartesi Paris’te Suudi muadili Suud el Faysal ile görüştüğünü hatırlatıp, İran ile kötü bir anlaşmadansa hiç anlaşma yapmayacakları garantisini verdiğini belirtti. Suudi Dışişleri Bakanı’nın ABD ile işbirliğini kısma niyetinden söz etmediğini aktaran Kerry, ‘’Yakın ve önemli dostlar, müttefikler olmaya devam edeceğimizden eminim’’ dedi.

Taraf

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.