1. HABERLER

  2. KURDİSTAN

  3. ‘Peşmerge Kerkük’e geri dönüyor’
‘Peşmerge Kerkük’e geri dönüyor’

‘Peşmerge Kerkük’e geri dönüyor’

A+A-

 

 

Peşmerge Güçleri’nin önümüzdeki günlerde Kerkük’e geri döneceği ifade ediliyor.

 

Rûdaw’a konuşan Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgırtu) Kerkük Teşkilatı İlişkiler Sorumlusu Adnan Seyid, Amerika’nın, peşmergenin kente geri dönemesi için merkezi Irak hükümetine baskı yaptığını belirtti.

Adnan Seyid, “KYB’li yetkililerden duyduğum kadarıyla merkezi Irak hükümeti ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti Amerika’nın baskısı altında peşmergenin Kerkük’e geri dönmesi konusunda anlaşmış. Anlaşmaya göre, peşmerge önümüzdeki hafta kentte dönerek ortak operasyon odası kurulacak” dedi.

Bağdat, ortak güvenlik odasının kurulmasını, Peşmerge Bakanlığı ise, ortak operasyon odasının kurulmasını talep ediyordu.

 

Ortak güvenlik odasının kurulması halinde, peşmerge bölgenin idari biriminin talimatına göre hareket edecekti. Ancak Ortak operasyon odasının kurulması halinde Peşmerge Güçleri, Peşmerge Bakanlığı’ndan talimat almış olacak.

16 Ekim 2017 olayları öncesi, Kerkük ve çevresinde Peşmerge Güçleri’nin 30 Tugayı bulunuyordu.

Anlaşma kapsamında, IŞİD öncesi gibi peşmerge Irak Ordusu ile birlikte bölgenin güvenliğini sağlayacağını dile getiren Adnan Seyid, “Peşmerge kent merkezine girmeyecek sadece Kerkük sınırında bulunacak. Ayrıca Peşmergenin sadece bir tugayının kente dönemesi söz konusu” ifadelerini kullandı.

Rûdaw’ın edindiği bilgiye göre, IŞİD saldırının Kerkük yakındalarında artmasından dolayı Amerika, peşmergenin bölgeye geri dönmesi için merkezi Irak hükümetine baskı yaptı.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Kerkük Teşkilatı Sorumlusu Yardımcısı, Amerikalıların peşmergenin Kerkük’e dönmesini arzu ettiğini ifade ederek, “IŞİD’in yeniden toparlanarak büyüdüğünü görüyorlar bu yüzden Bağdat da peşmergenin dönmesini iyi görüyor. Peşmergenin kendi yerlerine geri dönmesi için bu iyi bir yol” dedi.

Amerika’nın Erbil ve Bağdat’a ‘IŞİD’inden yerninden yapılanmasına fırsat verilmesini’ istemdiklerini ilettiği öğrenildi.

Kürdistan Demokrat Sosyalist Partisi (KDSP) Genel Sekreteri ve peşmerge komutanı Muhammed Hacı Mahmud, peşmergenin geri dönmesi Amerikalıların Abadi üzerine yaptığı iddaaya bağlı olduğunu belirterek, “Abadi’nin seçimlerde yenilmesini istemiyorlar. Amerika, İran tarafından desteklenen Nuri Maliki ve Hadi Amıri’nin Abadi için sorun çıkarmasından endişe duyuyor” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.