1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Pentagon’dan Türkiye’ye S-400 mesajı
Pentagon’dan Türkiye’ye S-400 mesajı

Pentagon’dan Türkiye’ye S-400 mesajı

Pentagon sözcülerinden Yarbay Thomas Campbell, S-400 hava savunma sisteminin S-300’e göre NATO ve ABD’ye daha büyük tehdit oluşturduğunu söyledi.

A+A-

 

VOA’ya konuşan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcülerinden Yarbay Thomas Campbell, Washington’ın S-400 hava savunma sistemleri konusundaki duruşunun değişmediğini yineledi.

Campbell, S-400’lerin F-35 savaş uçaklarıyla uyumlu olmadığına dikkat çekerken, Türkiye’nin Rus savunma sistemi alımı nedeniyle F-35 programından çıkartıldığını hatırlattı.

Campbell, “Türkiye’yi bu sistemi elinde tutmamaya çağırıyoruz. Bu tür satışlar, Ruslara gelir, erişim ve nüfuz sağlıyor. Türkiye uzun süreli ve değerli bir NATO müttefiki ancak bu mesele Türkiye’nin ABD ve NATO müttefiki olarak yükümlülükleriyle bağdaşmamaktadır” ifadesini kullandı.

Ayrıca Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın konuyla ilgili açıklamalarına yanıt veren Campbell, şunları kaydetti:

“ABD, 2009 ve 2019 yıllarında Türkiye’ye Patriot teklif etti ve 2013’te de Türkiye’nin uzun menzilli hava/füze savunma sistemi ihalesinde yarıştı. Her bir teklif, ortak üretim ve ortak geliştirme konusunda geniş yelpazede fırsatlar içeriyordu, Türkiye reddetti.”

Akar, “Israrla şunları söyledik: S-400 savunma sistemi, tehdit ve tehlikeye karşı ihtiyaç duyulduğunda kullanılır. Türkiye’ye karşı bir taarruz niyeti yoksa kimseye zararı yok. NATO üyesi bazı ülkelerde Rus menşeili sistemler; S-300 nasıl kullanılıyorsa, biz de S-400’ü aynı şekilde kullanabiliriz” demişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.