1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. PENTAGON’dan son yılların en sert açıklaması…
PENTAGON’dan son yılların en sert açıklaması…

PENTAGON’dan son yılların en sert açıklaması…

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Rusya'nın dünyaya meydan okuduğunu iddia ederek bu bağlamda kendi çıkarları için hazırlandıklarını belirterek, “Çok ilginç bir tane yatırım olduğunu ancak ne olduğunu söyleyemeyeceğini” ifade etti.

A+A-

 


Rus basınına göre, California bölgesinde Ronald Reagan Başkanlık Kütüphanesi'nde düzenlenen konferansta konuşan Carter, Rusya'nın Ukrayna ve Gürcistan'ın egemenliğini ihlal ettiğini belirtti. 

 

ABD Savunma Bakanı, "Rusya'nın sürekli nükleer savaş tehdidini yükseltmesi, Rus liderlerin stratejik istikrardan yana oldukları yönündeki ifadelerini kuşku altında bırakıyor. Onlar nükleer silahların kullanılmaması kaidelerine mi saygı duyuyorlar, yoksa nükleer çağ liderlerinin dünyanın çeşitli yerlerine bu silahları göndermesi durumuna mı?" diye konuştu. 

 

Rusya ile ne soğuk ne de sıcak savaştan yana olduklarını belirten Savunma Bakanı, Moskova ile iyi ilişkilerden yana olduklarını da belirterek, "Rusya'yı kendimize düşman yapmak istemiyoruz. Ancak hata yapamayız. Amerika kendi çıkarlarını, müttefiklerini, uluslararası düzenin ilkelerini ve iyimser bir geleceği savunur" dedi.

 

Carter konuşmasına, "Avrupa'da Rusya Ukrayna ve Gürcistan'ın egemenlik haklarını ihlal etti. Ayrıca Suriye'deki iç savaşı arttıracak tehlikeli ateşin üzerine benzin döküyor ki Rusya bunun tam tersini yaptığını savunuyor." ifadesini kullandı.

 

Ashton Carter, Rusya'nın saldırgan söylemlerine karşı hem kendilerinin hem de müttefik ve partnerlerinin olası karşılaşacakları zararları azaltmak için operasyonel ve acil durum planlarını yeniden düzenlediklerini açıkladı.

 

ABD Savunma Bakanı, "Yeni insansız sistemlere, uzun menzilli bir bombaya, elektromanyetik raylı toplara, lazerlere ve de kara, uzay ve siber alandaki yeni çeşitli gereçlere yatırım yapıyoruz. Çok da ilginç bir tane yatırım var ki onu burada söyleyemem" dedi.

Carter'ın sözleri hem Soğuk Savaş döneminden sonra Amerika'dan yapılan en sert açıklama, hem de Moskova'nın Washington için artık güvenlik tehditlerinde ön sırada yer aldığının göstergesi olarak değerlendirildi.


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.