1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Pentagon: F-35 parçalarını Türkiye'den almaya devam edeceğiz
Pentagon: F-35 parçalarını Türkiye'den almaya devam edeceğiz

Pentagon: F-35 parçalarını Türkiye'den almaya devam edeceğiz

A+A-

ABD Savunma Bakanlığı, Kongre’nin baskılarına rağmen Türkiye'nin F-35 savaş uçağı tedarik zincirinden çıkarmak gibi bir planının olmadığını duyurdu. ABD 2022 yılına kadar Türkiye’den parça almaya devam edecek.

Savunma Bakanlığından bir yetkili The National'a yaptığı açıklamada, tedarik zincirinin aksamamasının  önüne geçmek için Türkiye ile yapılan sözleşmelerin 2022'ye kadar devam edeceğini söyledi.

ABD’de Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörler ABD Savunma Bakanı Mark Esper'e bir mektup yazarak kendisinde Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasına rağmen neden hala programda yer almaya devam ettiğini açıklamasını talep etmişti.

ABD'de Cumhuriyetçi senatörler James Lankford ve Thom Tillis ile Demokrat senatörler Jeanne Shaheen ve Chris Van Hollen, ABD Savunma Bakanı Mark Esper'e bir mektup göndererek F-35 programından ihraç edilmesine ilişkin karar alınmasına rağmen Türkiye'nin neden bu programda yer almaya devam ettiğini açıklamasını talep etti.

James Lankford'un internet sayfasından yayınlanan mektupta senatörler, "Türk üreticiler, projeye katılım yasağına rağmen ana aksamları üretmeyi ve tedarik etmeyi sürdürüyor. Türkiye'nin üretimdeki dahlinin devam etmesinin nedenlerinin açıklanmasını, Türk üreticilerin iletişim bilgilerinin, onlarla yapılan sözleşmelerin başlangıç ve bitiş tarihlerinin sunulmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Senatörler, Türkiye'yle işbirliğinden vazgeçilmesinin Amerikan tarafı için ek mali yük doğuracağını ancak NATO önündeki diplomatik yükümlülüklerin yerine getirilmesi için bunun yapılması gerektiğini vurguladı.

ABD, Rusya'dan S-400 füze savunma sistemleri alımı sonrası Türkiye'yi F-35 programından çıkardığını duyurmuştu. Washington, Ankara'ya 5. nesil F-35'leri teslim etmeyeceğini de belirtirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin yaptığı ödemelerin iadesini talep etmişti.

ABD Başkanı Donald Trump tarafından geçen Aralık ayında imzalanan Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nda söz konusu transferlerin yasaklanmasına karar verilmişti. Ancak Pentagon Kongrenin baskılarına rağmen, müşterek Taarruz Uçağı F-35'in bazı parçaları için 2022'ye kadar Türk şirketleri ile çalışmaya devam edeceğini açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon sözcülerinden Jessica Maxwell de geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Türk şirketlerinin F-35 uçağı için ürettiği 139 parçanın üretiminin 2022 boyunca devam edeceğini açıklamıştı.

Maxwell, "Sanayi ortaklarımız devam eden kontratlarını icra edecekler. F-35 programı bu noktada, maliyetli, düzen bozucu ve gereksiz sözleşme fesihlerinden kaçınmaya çalıştı" ifade etmiş, F-35 programının aynı zamanda alternatifler bulmak üzere çalışmalarına devam ettiğini ve bu konuda planlarını icra etmeye devam ettiğini bildirmişti.

Türkiye, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemlerini teslim aldıktan sonra ABD geçen yıl temmuz ayında Türkiye'nin F-35 programına ortaklığını askıya almıştı.

Ancak ABD, Türk şirketlerinin belirli parçaları üretmesi için mevcut kontratları feshetmemiş ve yeni tedarikçiler bulunana kadar Türk şirketlerinin bu yıl sonuna kadar parça tedarik etmeye devam etmesine izin verilmişti.

Yeni tip koronavirüs salgını ile F-35 parçalarının üretiminde ciddi aksaklıklar yaşanmıştı. Türk şirketleri F-35 uçağı için binden fazla parça üretiyordu.

Türkiye toplam 100 F-35A tipi savaş uçağı satın almayı taahhüt etmiş ve 6'sının mülkiyetini devralmıştı.

Ancak Türkiye'nin ortaklığı askıya alındıktan sonra ABD Kongresi savunma bütçesinde Türk uçaklarının ABD Hava Kuvvetleri için satın alınması konusunda Pentagon'a yetki vermişti.

Etiketler : , , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.