1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 'Pakistan operasyonlara onay verdi'
'Pakistan operasyonlara onay verdi'

'Pakistan operasyonlara onay verdi'

Washington Post gazetesi, Pakistan'ın ABD'nin ülkesinde yürüttüğü insansız hava araçları operasyonlarına yıllardır gizliden gizliye onay verdiğini iddia etti.

A+A-
Amerikan Washington Post gazetesi, çok gizli belgelere ve Pakistanlı diplomatların belgelerine dayandırarak yaptığı haberde, Pakistan'ın yıllardır ABD'nin Afganistan-Pakistan sınırında yürüttüğü insansız hava araçları programından haberdar olduğunu ve buna onay verdiğini bildirdi.
 
Saldırıları sonlandırın çağrısı
Gazete, ABD'nin programı kapsamında en az 65 operasyonda Pakistan ya da Washington’daki Pakistan Büyükelçiliği ile görüşüldüğü ve Pakistan'da üst düzey yetkililerin mektupla bilgilendirildiğine yer verdi. Öyle ki, 2010 yılındaki bir operasyon hedefinin Pakistan hükümetinin talebi üzerine bombalandığı öne sürüldü.
 
Gazetenin iddialarından önce dört gün boyunca Washington'da temaslarda bulunan Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, ABD'ye insansız hava araçları operasyonlarını sonlandırma çağrısı yapmıştı. Şerif, Beyaz Saray'da ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinde de konuyu dile getirdiğini kaydetmişti. Ancak ikilinin görüşmesinin ardından yapılan basın toplantısında Obama konuya değinmezken, yapılan ortak yazılı açıklamada, iki ülke ilişkilerinin karşılıklı egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı prensibine bağlı olduğunu ifade etmişlerdi.
 
Uluslararası Af Örgütü salı günü açıkladığı raporda ABD'nin insansız hava araçları operasyonlarıyla devletler hukukunu birçok kez ihlâl ettiği suçlamasını dile getirmişti. Af Örgütü çalışanları söz konusu rapor için Ocak 2012-Ağustos 2013 arasındaki 45 insansız hava aracı operasyonunu incelemişti.
 
ABD, insansız hava araçları operasyonunu, Pakistan, Afganistan ve Yemen'de terörle mücadele kapsamında yürütüyor. Operasyonlarda hayatını kaybedenlere dair resmi veriler bulunmazken, binlerce kişinin öldürüldüğü tahmin ediliyor. Hava saldırılarında çok sayıda sivil de hayatını kaybediyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.