1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Özbek muhalif 21 yıl sonra serbest
Özbek muhalif 21 yıl sonra serbest

Özbek muhalif 21 yıl sonra serbest

Özbekistan bağımsızlığının önemli isimlerinden Kerimov muhalifi Murat Jurayev, 21 yıllık tutukluluğunun ardından serbest bırakıldı

A+A-

Özbekistan’da 1994 yılından bu yana tutuklu bulunan ülkenin bağımsızlığının mimarlarından, Kerimov dikta rejimi muhalifi siyasetçi, eski milletvekili Murat Juraev serbest bırakıldı.

Ozodlik radyosu Murat Juraev’in ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nın Semerkant'ta Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov ile bir araya gelmesinden 10 gün sonra serbest bırakıldığını haber verdi.

Özbek muhalif siyasetçi Özbekistan Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesinin 1995’te verdiği karar ile anayasal düzeni ve hükümeti devirme girişimi suçlarından 12 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Daha sonra halk içinde ünlenen ve büyük ilgi gösterilen Murat Juraev’in cezası hapishane düzenine aykırı davrandığı gerekçesiyle beş kere uzatılmıştı.

Kerimov rejimi daha önce de ABD eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un bu ülkeyi ziyaret etmesi üzerine ünlü şair ve muhalif Yusuf Jumaev’i serbest bırakmıştı.

Özbekistan’daki İslam Kerimov dikta rejimi dünyada siyasi ve dini muhalefete karşı uyguladığı acımasız siyaseti ile tanınıyor.


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.