1. YAZARLAR

  2. Ahmet TAŞGETİREN

  3. Onlar gelmeden asla!
Ahmet TAŞGETİREN

Ahmet TAŞGETİREN

KARAR
Yazarın Tüm Yazıları >

Onlar gelmeden asla!

A+A-

Ergenekon müthiş bir dava. Her adımında müthiş itiraflara, iddialara, tanıklıklara hazır olmalı.

İşte Danıştay Ergenekon bünyesinde. İşte Susurluk, Ergenekon bünyesinde... Dink davası oraya doğru gidiyor. Hablemitoğlu, Ergenekonsuz bitmez. Bu işlerin kurdu olan Doğu Perincek'in ifadeleri bile, girift ilişkiler ortaya çıkarıyor. 2002'de, Ecevit'e seçim ittifakı teklif etmiş, Ecevit "Biz hukuk içinde çalışacağız" cevabını vermiş. Yani? Sizin yönteminizle değil.

Acaba hangi yöntemdi Perincek'inki? Ben derim ki, kimse peşin duruşlar sergilememeli. Hâlâ avukatlığa soyunmak, bildiri yayınlamak, cenazede saf tutmak, bunlar peşin tavır olarak son derece faullü. Türk-İş, Mustafa Özbek için bildiri yayınlıyor. Başkanlar kurulu yargıladı ve bitirdi işi...

Bunun adı hukuk devletine saygı olacak! Komuta heyetimiz, Abdülkerim Kırca'nın cenazesinde saf tuttu. Neden? Abdülkerim Kırca ile ilgili dava sürecine karşı tavır koymak için mi? Kırca'nın görev süresinde yaptığı kahramanlıklar (?) için mi? Ya suçlamalar? Onları da yargılamış ve davayı bitirmiş mi oluyor komuta heyetimiz? Hele Baykal'ın gönüllü avukatlığı!

"AKP'nin Guantanamosu", "Linç adaleti" ithamları... Bunlar çok erken ve problemli tavırlar. Abdülkerim Kırca intihar etti. Ölüm olayları, hele intihar, sarsıcı hadiseler. Terörle mücadele ederken yaralanmış, tekerlekli sandalyeye mahkum olmuş bir eski askerin intiharı deyince dram daha da yoğunlaşıyor.

Gazisiniz ve "vatan savunması" diyerek yaptığınız işten dolayı mahkemeye çağrılmışsınız, bunu dayanılmaz bulmuş ve silahı şakağınıza dayamışsınız. Hadise böyle algılandığında, komuta heyetinin duruşu, "yanlış bir yargı sürecine karşı" ve "bir kahramana destek" niteliğine bürünüyor. Ama ya öteki taraf? Abdülkerim Kırca'ya yönelik yargısız infaz suçlamaları? Ve, ya intihar, bu yargısız infazlarda katledilen insanların getirdiği yükün ruhtaki patlaması ise, sorusu...

Orası düşünülmemeli mi? İki isim Ergekenon davasında kilit önem kazanıyor. Birisi Tuncay Güney, diğeri Abdülkadir Aygan. Onlar "Ergenekon için ifade vermeye gelmeden asla!" bu dava netleşmez. Tuncay Güney epeyce konuştu. Konuşmaları içine bir hayli isim girdi. Elbet her dediğinin doğru kabul edilmesi söz konusu olmayabilir. Ama söylenenlerin gerçekliği sorgulanmadan, yok farz etmek de mümkün değil ki. Tuncay Güney gelecek ve her şeyi mahkeme huzurunda anlatacak.

Ve Abdülkadir Aygan. Bir İtirafçı. Bugüne kadar ona atfen birçok iddia yansıdı medyaya. Ama işte en sonuncusu, Neşe Düzel'le Taraf adına yaptığı mülakatta yer alıyor. Bakın neler demiş. Sadece manşetin spotlarına yansıyan iddiaları almak istiyorum: "-Güneydoğu'daki faili meçhul cinayetlerin yüzde 80'ini JİTEM işledi. Sadece Diyarbakır'da 10 yıl içinde 700 kişi cinayete kurban gitti.

"-JİTEM'e giden canlı çıkmazdı. Kuşkulandıklarımızı suçlu olsun olmasın JİTEM'e çeker, sorgular, infaz ederdik. Sonra da yola atardık. "-JİTEM'in Diyarbakır'daki en kanlı dönemi Binbaşı Abdülkerim Kırca'nın grup komutanlığı dönemidir. O sırada sadece biz 30 kişi öldürdük.

"-İhsan Haran diye bir genç vardı. Kırca'nın emriyle kafasına sıkıldı. Ama ölmeyip hastaneye gitmiş. Hastanede basıldı, yeniden infaz edildi. "-PKK'lı olduğu sanılan bir genci ve alakasız amcasını JİTEM'e çektik. Sorgulayıp Kırca'nın emriyle telle boğduk, ölüleri Silvan yoluna attık.

"-PKK'lı olmadığını ağlaya ağlaya söyleyen bir gençle sevgilisini aldık. Genç kıza bizzat Kırca işkence yaptı. Cesetleri Sivas yönünde attık." Böyle gidiyor iddialar. Ne yapmalı bunları? Devlet PKK'dan kaçtıktan sonra Abdülkadir Aygan'ı 657'ye tabi memur haline getirmiş. JİTEM'e almış. Ve bunlar olmuş.

Ergenekon davası bünyesinde Aygan dinlenmeden sonuca gidilebilir mi? Ve Aygan'ın söylediklerini yok farz ederek Kırca'nın cenazesinde gövde gösterisi yapmanın, ya da "Ergenekon'un avukatlığı"na soyunmanın izahı kolay mıdır? Düzeltme: Dünkü yazımda Yeni Şafak yazarı İbrahim Kahveci'nin adı, İbrahim Tenekeci diye geçmiştir, düzeltir, özür dilerim

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.