1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Öner'i katleden polisler hakkında kamu davası açılmalı
Öner'i katleden polisler hakkında kamu davası açılmalı

Öner'i katleden polisler hakkında kamu davası açılmalı

Polise ait zırhlı aracın çarpması sonucu yaşamını yitiren 19 yaşındaki Şahin Öner'e ilişkin Adli Tıp Kurumu'nun (ATK) hazırladığı raporu olumlu bulduklarını belirten dava avukatlarından Rahşan Bataray Saman, "Savcılığın görevsizlik kararı vermesi, polis v

A+A-

Polise ait zırhlı aracın çarpması sonucu yaşamını yitiren 19 yaşındaki Şahin Öner'e ilişkin Adli Tıp Kurumu'nun (ATK) hazırladığı raporu olumlu bulduklarını belirten dava avukatlarından Rahşan Bataray Saman, "Savcılığın görevsizlik kararı vermesi, polis ve güvenlik güçleri hakkında soruşturma yürütülmesinin önünü açtı. Bir an önce bu polisler hakkında kamu davası açılmasını bekliyoruz" dedi. 
 
PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 15 Şubat 1999 tarihinde Türkiye'ye getirilişinin yıldönümünü protesto etmek amacıyla 10 Şubat 2013'te Yenişehir'in Şehitlik Semti'nde düzenlenen eyleme polisin müdahalesi sırasında zırhlı aracın ezerek katlettiği Şahin Öner'e ilişkin soruşturmayı yürüten TMK 10. Madde ile görevli Cumhuriyet Savcılığı, "görevsizlik" kararı vererek dosyayı Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Daha önce Adli Tıp Kurumu'nun Öner'in katledilmesine ilişkin hazırladığı raporu, soruşturmayı yürüten TMK 10. Madde ile yetkili Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı, ilk raporda tespit edilen eksiklikler nedeniyle ATK'den yeniden rapor hazırlanmasını talep etti. ATK, hazırladığı ikinci raporunda Öner'in yaşamını yitirmesini "Kişinin ölümüne neden olan travmatik değişimlerin bomba patlamasının basın etkisine bağlı meydana gelebileceği, ancak adli dosya kapsamında olay yerinde bu tür bir bomba kullanıldığına dair herhangi bir bulgu tanımlanmadığı, olay yeri inceleme raporunda da tespit edilmediğinden; kişinin ölümünün görgü tanıklarının ifadelerinde belirtildiği şekilde zırhlı polis aracının çarpması ve sürüklenmesi ile meydana gelmiş olduğunun kabulü gerektiği oy birliği ile mütalaa olunur" şeklinde belirtti.
 
'Görevsizlik verilmesi olumlu'
 
Şahin Öner'in yaşamını yitirmesine ilişkin soruşturmayı yürüten TMK 10. Madde ile yetkili Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı'nın dosyaya "görevsizlik" kararı vererek, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndermesini değerlendiren İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi üyesi dava avukatlarından Rahşan Bataray Saman, savcılığın kararını olumlu bulduklarını ifade etti.
 
Bataray, bunu da "ATK'nin son raporuna dayanarak savcılığın görevsizlik kararı vermesi, polis ve güvenlik güçleri hakkında soruşturma yürütülmesinin önünü açtı. Bu bizim için önemli. Bir an önce bu polisler hakkında kamu davası açılmasını bekliyoruz. Kısa bir süre içerisinde sorumlu polisler hakkında soruşturma açılmasını istiyoruz. Şahin Öner'in katledilmesinde sadece araçta bulunan şoför sorumlu değil. O esnada yanlarında bulunan diğer polislerde sorumlu. Oradaki polisler, Öner'i karakol yerine, ambulansla hastaneye direk götürebilirlerdi. Bunlarda tutanak ve telsiz kayıtları ile tespitli. Ve yine delilleri yok etmek ve gizledikleri iddiasıyla farklı bir soruşturma açmalı savcılık" ifadeleriyle dile getirdi.
 
'Raporla ATK tarafsızlığı yitirdiğini gösterdi'
 
Şahin Öner'in yaşamını yitirmesine ilişkin hazırladığı son raporla ATK'nin, tarafsızlığını yitirdiğinin de açıkça görüldüğünü belirten Bataray, "Öner'e ilişkin ATK'nin vermiş olduğu bu rapor hem içerik bakımından hem de tarafsızlık açısından çok tartışmalı. Daha önce de rapora itiraz edilmişti. Bunun üzerinde savcılıkta tespit ettiği eksikliklerden kaynaklı tekrardan ATK'den ek rapor istedi. Bunun üzerine ailenin ve bizim belirttiğimiz gibi Şahin'in polisin çarpması ve sürtmesi sonucunda yaşamını yitirdiğini tespit edildi. Bu raporun bu kadar geç açıklanmasını kabul etmek zor olsa da yine de rapor bu sonucuyla olumlu. Son rapor, ATK'nin tarafsızlığını yitirdiği tartışmalarını tam güçlendiriyor. Bir sonuç üzerinde tamamen bir birinden farklı sonuçlar verebildiklerini gördük. Eğer şüpheliler güvenlik güçleri ise bunu ATK her zaman yapıyor. Bu yönüyle biz bütün raporlara itiraz ediyoruz. Bu raporla ATK tarafsız olmadığını ve güvenlik güçlerini korumak amaçlı rapor düzenlediğini gösterdi bize" diye belirtti.


diha

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.