1. HABERLER

  2. MAARİF

  3. Ölüm Yok Olmak Değildir
Ölüm Yok Olmak Değildir

Ölüm Yok Olmak Değildir

A+A-

 

 

 

Yok olmuş bir varlığın diriltilmesinin imkansız olması, fiziksel diriliş'le çelişmiyor mu?

Cevap: Filozofların cisimsel dirirlişle ilgili öne sürdükleri en önemli şüphe, madumun (yok olmuş varlığın) geri dönüşü meselesidir. Akıl, madumun geri dönüşünü imkansız görüyor. Öyleyse cismani dirilş muhaldir.

Cevap olarak belirtmek gerekir ki, büyük önerme (yok olmuş olanı diriltmek imkansızdır) detaylıca açıklanmaya ihtiyaç duymaktadır ama küçük önerme ( cismani diriliş var olmayanı diriltmektir) doğru değildir. Ruh bakidir ve yok olmamaktadır. Beden de ancak bölünüp dağılır ve yok olmaz. Bu nedenle diriliş yani dağılmış parçaların bir araya gelmesi, var olmayanı diriltmek değildir. Bu mesele Hz. İbrahim'in hikayesinden net bir şekilde anlaşılmaktadır. Bu nedenle insanın dirilişi ölümsüz ruhun ve dağılmış beden parçalarının Allah'ın emriyle bir araya gelmesi ve eski şeklini bulmasıdır. Ruh insan karekterini şekillendirendir ve bedenin mahiyeti değişmez aynen baki kalır, sadece şekil değiştirir ve dirişilte yeniden şekil bulur. Belki de Allah'ın Kuran'ın Yasin suresi 81. ayetinde onun benzerini yaratmaya kadir olduğu ibaresinden maksat yeni bir ruh ve beden olmayıp da sadece cismani şekil olmasıdır.

Soru: Fani ve ölümlü beden nasıl ebedi bir yaşama sahip olacaktır? beden ve maddi varlıklar zaman ilerledikçe değişim, dönüşüm gösterip yıpranmaktadır ve hiç bir maddi varlık çürüyüp yıpranmaktan ve ölümden müstesna değildir. Kur'an ayetlerinin uhrevi hayatın ebedi ve sonsuz olduğuna işaret ettiğini dikkate alırsak, ölümlü ve fani bir varlık nasıl olur da ebedi ve sonsuz yaşama kavuşur?

 

Cevap: 1-Her ne kadar ölüm insanın doğal gerekliliği olsa da hücrelerin sürekli yenilenip ve yüce Allah'ın izniyle dış faktörlerin etkili olması suretiyle insan ebedi hayata sahip olabilir ve bunun için hiç bir engel bulunmamaktadır.

2-Beden ve madde cevheri hareket ve gelişimle ölümsüz bir varlığa dönüşebilir. Mesela yemek ve gıdanın ilim ve tefekküre dönüşmesi gibi.

3-Uhrevi alemdeki nesnelerin ve maddi varlıkların özellikleri bulunduğumuz alemdeki nesnelerin ve maddi varlıkların özellikleriyle eşit olmasının düşünülmemesi gerekir. Bu alemde maddi varlıklar şuur sahibi değillerdir ama diğer alemde şuur sahibilerdir. Allah Kur'an'da buyurur ki, ''O gün yeryüzü rabbinin nuru ile aydınlanacak'' (Zumer 69) Ve başka bir ayette şöyle buyuruyor: ''O günde yer başka bir yere ve gökler başka göklere çevrilir...'' (İbrahim 4) O zaman diğer alemdeki maddi varlıkların ebedi olması neden sorun olsun?

♦  Ufkumuz maarif grubu tarafından tedvin edilmiştir.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.