1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 'Ölü çocuklar' ülkesinde 576'ıncı sıra Berkin'in oldu
'Ölü çocuklar' ülkesinde 576'ıncı sıra Berkin'in oldu

'Ölü çocuklar' ülkesinde 576'ıncı sıra Berkin'in oldu

Berkin Elvan, Türkiye'de devletin uyguladığı 'güvenlik' politikaları'ndan kaynaklı yaşamını yitiren 576'ıncı çocuk. 1988 yılından bu yana güvenlik güçlerinin direkt ya da dolaylı müdahalesi, mayın ve sahipsiz bırakılan patlayıcı maddelerin infilakı sonucu

A+A-

Berkin Elvan, Türkiye'de devletin uyguladığı 'güvenlik' politikaları'ndan kaynaklı yaşamını yitiren 576'ıncı çocuk. 1988 yılından bu yana güvenlik güçlerinin direkt ya da dolaylı müdahalesi, mayın ve sahipsiz bırakılan patlayıcı maddelerin infilakı sonucu 576 çocuk yaşamını yitirdi. İnsan hakları savunucularının "Ölü çocuklar ülkesi" dediği Türkiye'de açılan soruşturma ve davalar takipsizlikle sonuçlandırılırken, failler ve sorumlular cezasız bırakıldı. 
 
2013 yılının Mayıs ve Haziran aylarında ağaç kıyımına sivil müdahale ile başlayan, daha sonra ise hükümet politikalarının ve polis şiddetinin protesto edildiği bir halk direnişine dönüşen Taksim Gezi Parkı olayları sırasında resmi rakamlara göre 5 kişi yaşamını yitirdi, 7 bin 681 kişi ise yaralandı. İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Hatay başta olmak üzere 77 kentte yayılan ve 20 boyunca gece gündüz süren olaylar sırasında polis, gerçek mermi, hedef gözeterek attığı gaz bombaları ve zehirli olduğu iddia edilen tazyikli suyla şiddetli müdahalelerde bulunmuştu. Bu müdahalelerden birinin gerçekleştiği yerlerden biri olan İstanbul Okmeydanı'nda, evden ekmek almak için çıktığı sırada polisin attığı gaz fişeğinin başına çarpması sonucu yaralanan 14 yaşındaki Berkin Elvan isimli çocuk da, yaralanan 7 bin 681 kişiden biriydi. Ağır yaralanan ve 269 gün boyunca yoğun bakımda tedavi gören Berkin, tedaviye cevap veremedi ve bu sabah hayatını kaybetti. Berkin Elvan'ı yaralayan ve ölümüne sebep olan polisler ise, aradan geçen 269 güne rağmen hala tespit edilmedi. 
 
Katledilen çocuklar var ama failleri yok!
 
İnsan hakları savunucularının "Ölü çocuklar ülkesi" dediği Türkiye'de Berkin Elvan, bu ülkede yaşamını yitiren ilk çocuk değil. 1988 yılından bu yana Türkiye ve bölgede Berkin Elvan devletin uyguladığı 'güvenlik politikaları'ndan kaynaklı yaşamını yitiren 576'ıncı çocuk. Güvenlik güçlerinin direkt ya da dolaylı müdahalesi, mayın ve sahipsiz bırakılan askeri patlayıcı maddelerin infilakı sonucusu 575 çocuk yaşamını yitirdi. Berkin gibi yaşamını yitiren çocuklar ile ilgili hukuksal alanda etkin bir yargılamanın olmadığı görülürken, açılan soruşmalar veya davalar ise ilginç gerekçeler ile takipsizliğe uğratıldı. Çoğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşınan davalar ise, Türkiye'nin kusurlu bulunarak mahkumiyetiyle sonuçlandı. Hukuksal açıdan AİHM kararlarını görmezden gelen Türkiye, yeniden soruşturma, dava ya da yargılama başlatarak faillerin açığa çıkartılması ile ilgili bir girişimde bulunmak yerine, tazminatları ödeyerek dosyaları kapattı ve cezasızlık politikasını seçti.
 
576 çocuk katledildi
 
Bölgede 40 yıla varan çatışmalı süreçten en çok etkilenen kesimin çocuklar olduğu, sivil toplum örgütlerinin yaptıkları izleme, değerlendirme ve rapor çalışmalarında belirtilmektedir. Raporlarda TMK'dan yargılanan ve yaşlarının katları kadar cezalar alan binlerce çocuğun cezaevinde bulunduğu ve güvenlik güçlerinin uyguladığı şiddet ve yargısız infazla yaşamını yitirdikleri anlatılıyor. Bu raporlardan biride, geçtiğimiz yıl yayınlanan ve 1988 yılından bu yana yaşamını yitiren çocuklarla ilgili İHD Diyarbakır Şubesi tarafından hazırlanan rapor. Raporda güncellenmiş haliyle 575 çocuğun yaşamını yitirdiğine işaret ediliyor. Rapora göre hangi yılda kaç çocuğun yaşamını yitirdiği şöyle belirtiliyor.
 
1990'lı yıllar…
 
Raporda, 1988 yılında 13 yaşında Ramazan Dağ bir çocuk yaşamını yitirdiği belirtilirken, 1989 yılında 2 çocuk, 1990 yılında 21 çocuk, 1991 yılında 15 çocuk, 1992 yılında çoğunluğu Mardin, Batman, Diyarbakır gibi illerde olmak üzere 117 çocuğun yaşamını yitirdiği belirtiliyor. 1993 yılına gelindiğinde ise çoğunluğu Van, Muş ve Kars'ta 79 çocuğun yaşamını yitirdiğinin altı çizilerek, 1994 yılında ağırlıklı olarak yaşları 3 ile 12 yaş aralığında 99 çocuğun öldürüldüğü ifade ediliyor. Sonraki yıllarda katledilen çocukların sayısının azaldığının görüldüğü raporda 1995 yılında 11, 1996 yılında 7, 1997 yılında 7, 1998 yılında 5, 1999 yılında 12 çocuk yaşamını yitirdiği belirtiliyor.
 
12 yaşındaki Uğur'a 13 kurşun
 
Raporda açıklanan verilere göre, devamında 2000'li yıllarda çocuklar katledilmeye devam ediliyor. 2000 üç, 2001 yılında bir çocuk daha katledilen çocuklar listesine dahil oluyor. 2002 yılında ise ağırlık olarak mayın ve ortada bırakılan askeri patlayıcılar sebebiyle 18 çocuk, 2003 yılında 12 çocuk yaşamını yitirdi. Kamuoyunun hafızasında canlı duran ve babası Ahmet Kaymaz ile birlikte yargısız infazla öldürülen Uğur Kaymaz'ın katledildiği yıl olan 2004 yılına gelindiğinde ise 12 çocuğun yaşamını yitirdiği görülüyor. Takip eden sonraki yıllarda çocuk katledilmelerini devam ettiği görülen raporun verilerinde 2005 yılında 12 çocuk yaşamını yitirdi.
 
Gaz bombası fişeği, bombalı saldırılar…
 
28 Mart'ta Diyarbakır'da kimyasal silahla katledildiği iddia edilen 4 HPG'linin cenazelerinin defnedildiği sırada polis müdahalesi ile başlayan ve bir hafta boyunca bölgenin bir çok kentine de yayılan olaylarda Enes Ata, Abdullah Duran, Fatih Tekin'in içinde olduğu 9 çocuğun, yine aynı yıl 12 Eylül tarihinde Koşuyolu Parkı'na bırakılan uzaktan kumandalı termos içindeki bombanın patlatılması sonucu aralarında 9 aylık bir bebeğinde bulunduğu 8 çocuğun bulunduğu 2006 yılında 23 çocuk katledildi.
 
Çocuklar bombalanarak katledildi
 
Her yıl devam eden, neredeyse çocukların katledildiği yılın olmadığına işaret edilen raporun devamındaki verilerde 2007 yılında 9, 2008 yılında 17, 2009 yılında 21 kişi olarak açıklanırken Diyarbakır'ın Lice İlçesi Şenlik köyü Xambaz mezrasında, askeri kışladan atılan havan mermisi ile bedeni paramparça edilen Ceylan Önkol'un da aralarında bulunduğu 2010 yılında 16 kişi yaşamını yitirdi. 2011 yılının geride bırakmaya günler kala açık bir devlet katliamı olan Roboski Katliamında 17 çocuğun yaşamını yitirirken aynı yıl 16 çocuk daha mayın patlaması ve toplumsal gösterilerde yaşamı yitirdi. 2012 yılında 16, 2013 yılında 6 çocuk yaşamını yitirirken, 2014 yılında yaşamını yitiren Berkin Elvan'la birlikte Türkiye ve Bölgede katledilen çocukların sayısı 576'ya ulaştı.


diha

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.