1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Notre Dame Katedrali'ndeki yangın kontrol altına alındı
Notre Dame Katedrali'ndeki yangın kontrol altına alındı

Notre Dame Katedrali'ndeki yangın kontrol altına alındı

Fransa'nın başkenti Paris'teki Notre Dame Katedrali'nde çıkan yangının "tamamen kontrol altına alındığı" açıklandı. Macron, büyük oranda yanan katedralin yeniden inşa edileceğini söyledi.

A+A-

Paris'in simgelerinden Notre Dame Katedrali'nde pazartesi akşamı çıkan yangın kontrol altına alındı.

İtfaiye yetkililerinin bu sabah yaptığı açıklamada, yangının "tamamen kontrol altına alındığı" ve "kısmen söndürüldüğü" belirtildi. Fransa İçişleri Bakanlığı da yangının kontrol altına alındığını ancak "henüz tamamen söndürülmediğini" açıkladı.

Yetkililer, yaklaşık 400 itfaiyecinin katıldığı çalışmalarla ilgili dün gece yerel saatle 23'te yaptıkları açıklamada, katedralin iskeletinin "kurtarılıp korunduğunu" ifade etmişlerdi. 

Katedralin 93 metre yüksekliğindeki kulesi dün akşam saat 20 sularında çökmüştü. Binanın çatısının büyük bölümü de birkaç saat içinde küle dönmüştü.

Fransa İçişleri Bakanlığı yangının nedeninin henüz bilinmediğini ve soruşturmanın sürdüğünü duyurdu.

Trump'ın önerisine yanıt

ABD Başkanı Donald Trump dün akşam attığı tweet'te yangının daha hızlı söndürülebilmesi için öneride bulunmuştu. Trump, "Belki de yangın söndürücü uçaklar kullanılmalı. Hızlı müdahale gerekiyor!" ifadesini kullanmıştı.

Fransız Sivil Güvenlik biriminin Twitter hesabından Trump'a verilen yanıtta, neden bu yöntemin tercih edilmediği açıklandı. Atılan tweet'te, "Bu tip bir binaya uçakla su boşaltmak tüm yapının yıkılması riskini doğururdu" denildi.

Yangının ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da olay yerine gitti. Macron, itfaiye görevlilerini göstermiş oldukları "cesaretten" ötürü överken "Notre Dame'ı yeniden inşa etme" sözü verdi. Macron bunun için Fransa sınırları dışındaki "yeteneklerin" de katkısına başvuracaklarını ifade etti.

Temeli 12'nci yüzyılda atılan ve inşası yaklaşık 200 sene süren katedralin restorasyonu için ulusal düzeyde yardım kampanyası başlatılacak. Fransa'nın en zengin ailelerinden Arnault ailesi 200 milyon euro, Pinault ailesi ise 100 milyon euro bağışta bulunacağını açıkladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.