1. HABERLER

  2. MAKALELER

  3. Norvecte Bir Diyarbakirli
Norvecte Bir Diyarbakirli

Norvecte Bir Diyarbakirli

Diyarbakırda dünyaya gelip, istanbulda ortaöğretimini tamamlayan, Lisans ve yüksek lisansını Oslo Üniversitesinde devam eden Lice doğumlu Diyadin Altıntoptan bahs edecegim.

A+A-
 
   Norvecte Bir Diyarbakirli
 
          Eyüphan Kaya

     İnsan, insan, ille de insan
 
     Ah kıymetini bilse su insan: hem dunyasını hem ahiretini kurtarıp dünya sınavını serfıraz olarak sekeratı mevtle; geçici hayatın tezkeresini, ebedi hayatın vasikasını almasını becerseydi şu insan ne olurdu?
     
     Kimi insanlar yeryüzünün nimetlerinden yararlanmayı bildiği halde ahiret hayatı riskli gözüküyor, kimi insan ahret işlerine ağırlık verdiği... halde dünyayı ihmal ettiği için hayatta sıkıntı çekiyor ve ahrette de sermayesi zayıf oluyor, kimisi de hem dünyasını hem ahretini berbaht hale dönüştürüyor. Malesef yeryüzü bu çeşit kimselerden el eman etmiş vaziyette.
 
     Bu dertli girişten sonra sadede gelelim. Diyarbakırda dünyaya gelip, istanbulda ortaöğretimini tamamlayan, Lisans ve yüksek lisansını Oslo Üniversitesinde devam eden Lice doğumlu Diyadin Altıntoptan bahs edecegim.
 
     Diyarbakır kendine dar gelince istanbul, istanbul kendisine dar gelince, Avrupayı da asarak iskandinav ülkelerinden Norvecte yaşamayı hedef olarak seçmiş. Bu arada Kürtçe ve Türkçeyi unutmayan bu delikanlı aynı zamanda Norvecce ve ingilizce de biliyor.
 
     Norvecin Dramen kentinde yaşayan bu Kürd delikanlısı, Kurdçe Türkçe tercümanlık yaparak geçimini sağlarken aynı zamanda AB projeleri konusunda uzmanlaşarak bu projeler sayesinde dünya insanlarını bir araya getiriyor, dünyaya gücü nispetinde pozitif bir katkı yapıyor. Aynı zamanda Norvecli bir hanım efendiyle izdivac ederek gelinimizin iman etmesine de vesile olmuştur. 
 
     Bu proje calışmalarını daha rahat ve minnetsiz yapabilmek icin "intermezzo" adıyla bir dernek kurmuş; 2-11 eylul 2013 tarihleri arasında "Gençlik Eğitimi" temasiyla 8 AB ülkesinden 28 kişi bir araya getirerek, kültürler arasi bir kaynaşma ve dayanısmaya da aracılık yapıyor. Diyarbakır Valiliği aracılığıyla ben de bu proje nedeniyle Norvecteyim.
 
     İşte sevgili dostlar özbenliğini de koruyan Diyadin Altıntop kardesimiz "ERDULLAHI VASIETUN" (Allahın mülkü geniştir) ayeti kerimesinin ifadesini kanıtlarcasına rızkını aramak için yola cıkmış ve karşılığını da alıyor. İnsan sevgisini taşıdığı bu calışmalarından belli olduğu bu delikanlı, büyüklere karşı saygıyı da ihmal etmiyor. Bu düzensiz dünyanın felekğine meydan okurcasına kişiliğiyle yaşıyor.
 
     Demem o ki artrık dünya küçüldü bir köy haline geldi. Diyarbakırın kısır cekişmesi içinde boğulmanın bir anlamı yok. Diyarbakır öğrencisine bir ders olsun diye bunu paylaşıyorum. Bu yaşanmış bir olay yaşamaya devam ediyor. Baska örnek mi istiyorsunuz alın size bir örnekte benden; Hazronun Zogbirim köyünde dünyaya geldim, yirmi yaşında ilkokul mezunu evli iki cocuk babasıydım. Ya Allah dedim iki Lise iki üniversite bitirdim. Bu gün de Yeşil pasaportumla Dünya gençliğine bir akıl fikir vermek icin Norvecteyim. Norvecin eğitim sistemini inceliyorum, Sendikal calışmaları hakkında bilgi ediniyorum, gaye doğrularımızı dünya ile paylasmanın yanı sıra, dünyanın iyi örneklerinden de yararlanmaya calişmaktır.
     Kim bilir nice nice örnekler verilebilir. "Anlayana sivri sinek saz" diyerek yazımı bitiyriyorum.
 
     Umarim bu yazıyı okuyan her okuyucu bundan bir ders cıkaracak, azmin, emeğin ve cesaretin insanı nasıl başarıya götürebileceğine kanaat getirecektir.
     Selam ve saygılarımla
 
     Not: Peyder pey izlenimlerimi sizinle paylaşacağım.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.