1. YAZARLAR

  2. Ömer HEDEKOĞLU

  3. NEDEN ŞİDDET
Ömer HEDEKOĞLU

Ömer HEDEKOĞLU

Yazarın Tüm Yazıları >

NEDEN ŞİDDET

A+A-

 

Bir ferdin veya toplumun şiddete bulaşma nedeni ya gasp edilen bir hakkın legal yollarda elde edilmemesi, yada gelir-gider adaletsizliğinden dolayı birileri lüks içinde yaşarken birilerinin de sefalet içinde yaşamasından kaynaklanmaktadır.
 
Batı emperyalizmi, Müslüman halklarının yoğunlukta olduğu ülkelerde şiddeti körükleyerek, şiddetin kaynağı İslam dinidir algısını oluşturmaya çalışmaktadır. Şiddeti, İslam dinine mal etmek büyük haksızlıktır. Çünkü Müslümanlar,  Mekke'de müşriklerin bütün baskı ve zulümlerine rağmen şiddete başvurmamışlar. Medine de dışarıdan gelen saldırılara karşı savunma savaşları yapmışlar. Mekke'nin fethinde olduğu gibi fethettikleri yerlerde öç alıcı değil affedici olarak toplumu kucaklamışlar.

Bütün Ortadoğudaki devletlerde şiddetin yaygın olmasının sebebi, isimlerinin İslam olmasına rağmen batıdaki devletler tarafında iktidara getirilen ve desteklenmeye devam edilen iktidarların, halkları üzerinde oluşturdukları baskılardır. Halkın bu baskılara karşı oluşturduğu tepkilerdir.
Şiddetin bir sebebi de batının islam ülkelerine ihraç ettiği milliyetçilik fikirlerinden dolayı oluşturulan ulusalcı devletlerdir. İktidardaki ırkçı zihniyetin diğer ırklara yaptığı zulme karşı oluşturulan kimlik ve özgürlük mücadeleleridir.
Toplumlar veya bireyler arasında şiddetin  olmasının sebebi ise batı emperyalizminin Ortadoğuda oluşturduğu ulusalcı, mezhepçi ve ideolojik devletlerin siyasi, ekonomik, sosyal ve diğer bütün alanlarda legal yollarda  hak ve adaletin sağlanmamasıdır. Haksızlığa uğrayan kesimin hakkını almak için bireysel veya örgütsel boyutta hak arama mücadelesinin şiddete ve çatışmaya dönüşmesidir.
 Sonuç olarak devlet, toplum ve birey boyutundaki ilişkilerde adetlerin olmadığı yerde kaos, şiddet, anarşi ve savaş vardır. Bu yüzden adelet mülkün temelidir. Adaletin olmadığı yerde huzur olmaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.