1. HABERLER

  2. KURDİSTAN

  3. Neçirvan Barzani: Kürtlerle Şam rejimi diyalog kurmalı
Neçirvan Barzani: Kürtlerle Şam rejimi diyalog kurmalı

Neçirvan Barzani: Kürtlerle Şam rejimi diyalog kurmalı

A+A-

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, Suriye’de barışın tesisi için Kürtlerin Şam rejimiyle diyalog kurması gerektiğini söyledi.

Al Monitor’dan Amberin Zaman’ın sorularını yanıtlayan Başbakan Neçirvan Barzani, “Şu bir gerçek ki, Suriye’de rejim hala güçlü ve Kürtlerin belirli haklar elde etmeleri için Şam rejimiyle diyalog kurmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Suriye’de ciddi bir istikrarsızlığın olduğundan söz eden Neçirvan Barzani, Suriye’de Kürtlerin haklarına kavuştuğu an ülkenin güvende olacağını vurguladı.

Şam rejiminin tutumuna ilişkin değerlendirmede bulunan Başbakan, “Rejim, Suriye’de Kürtlerin haklarının olduğunu, Kürtlerin birçok bölgeyi kontrol ettiğini kabul etmeleri ve Kürtlerle çözüm konusunda bir araya gelmesi gerekmektedir” dedi.

Suriye’deki gelişmelerle ilgili Kürdistan Bölgesi’nin bir noktaya kadar arabuluculuk yapabileceğini dile getiren Neçirvan Barzani, Rusya’nın bölgede çok ciddi bir konuma sahip olduğunu ve müzakerelere katılabileceğini ifade ederek, şöyle devam etti:

“Arabuluculuk rolünü Ruslar daha iyi üstlenebilir. Çünkü Rusya’nın Suriye’de çok ciddi stratejileri söz konusu. Rusya, Suriye’yi istikrara kavuşturmak istiyor. Ayrıca istikrarlı bir komşumuzun olması hepimiz için de önemlidir.”

Neçirvan Barzani, Başkan Mesud Barzani’nin de Suriye’de Kürtler ile rejim arasındaki müzakerelere kilit rol oynayabileceğine dikkat çekti.

ABD’nin rolüyle ilgili de düşüncelerini dile getiren Başbakan, ABD’nin Suriye politikasının hiçbir zaman net olmadığını söyleyerek, “Bu yüzden Kürtler, ABD varlığını geçici olarak görüyor” şeklinde konuştu.

Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) PKK’yle güçlü bağları olduğundan da söz eden Neçirvan Barzani, Türkiye’nin PKK’yle ilgili kaygılarının meşru olduğunu ve ciddiye alınması gerektiğine inandığını belirterek, şöyle devam etti:

“Ancak Türkiye’nin bölgedeki büyük askeri varlığı, çözüm konusunda hiçbir şey sunmayacak.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.