1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. NATO’dan Doğu Akdeniz ve Karabağ açıklaması
NATO’dan Doğu Akdeniz ve Karabağ açıklaması

NATO’dan Doğu Akdeniz ve Karabağ açıklaması

Stoltenberg, Doğu Akdeniz konusunda verimli bir görüş alışverişi yapıldığını ve tansiyonun düşürülmesi için girişimlerin devam ettiğini belirterek, Dağlık Karabağ’la ilgili ise, “Bu meselenin siyasi yollarla bir çözümü olmak zorunda” dedi.

A+A-

 

NATO Savunma Bakanları toplantısının ilk günü sona erdi. Bakanlar Almanya'daki Rammstein NATO üssünde bir NATO Uzay Kontrol Merkezi kurulması kararı aldı. 

Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Doğu Akdeniz konusunda verimli bir görüş alışverişi yapıldığını ve tansiyonun düşürülmesi için girişimlerin devam ettiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bölgede yaşanacak bir askeri gerilim sırasında can kaybını önlemek sadece oradaki gemi kaptanları veya savaş pilotlarının sorumluluğu olarak düşünülemez. Tüm bu yük onların omuzlarına bindirilemez. Bu sorumluluğun burada politik seviyede bizlerce alınması lazım. Kurduğumuz kırmızı hat ve ayrıştırma mekanizması ile önemli bir alan sağladık. Tüm üyelerimiz de bu girişimi destekliyor."

"AZERBAYCAN LİDERİ İLE DE GÖRÜŞMEYE HAZIRIM"

Ermenistan-Azerbaycan çatışmasına değinen Stoltenberg, kendisini ziyaret eden Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan'a her iki tarafın da gerilimi düşüren adımlar atması gerektiğini söylediğini dile getirerek, şunları söyledi:

"Her iki ülke de NATO'nun ortaklarıdır dolayısıyla Brüksel'e gelip beni ziyaret etmek isteyen Ermenistan Cumhurbaşkanı'yla elbette görüştüm, Azerbaycan'ın lideri gelmek isterse onunla da görüşürüm. Sayın Sarkisyan'a Türkiye'nin bizim için değerli bir müttefik olduğunu ilettim. Tarafların bu çatışmada sivillerin hedef alınıyor olmasının bizi ne kadar endişelendirdiğini de dile getirdim. Dolayısıyla her iki tarafa da sağduyulu hareket etme ve tansiyonu düşürerek ateşkes oluşturma çağrısı yapıyoruz. Bu meselenin siyasi yollarla bir çözümü olmak zorunda."

"DAĞLIK KARABAĞ'DA TEK YOL SİYASİ ÇÖZÜM"

Stoltenberg'e Paşinyan'ın Ermeni halkına yaptığı "Siyasi çözüm mümkün değil, cepheye gönüllü olun" çağrısı hatırlatıldığında ise Stoltenberg şu cevabı verdi:

"Evet durum çok ciddi ve tüm NATO müttefikleri bu konuda çok endişeli. Ancak NATO bu çatışmanın bir tarafı değil ve müdahil değil. Ben siyasi çözüm kolay olacak demiyorum ama ileri doğru gitmek için de bundan başka bir çözüm yok. Mutlaka her iki tarafın da saygı duyup uyacağı bir ateşkes olmalı. Türkiye de bu bölgedeki etkisini tansiyonu düşürmek için kullanmalıdır."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.