1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Naci Görür bir kez daha uyardı; 9 şiddetinde gerçekleşebilir
Naci Görür bir kez daha uyardı; 9 şiddetinde gerçekleşebilir

Naci Görür bir kez daha uyardı; 9 şiddetinde gerçekleşebilir

A+A-

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür deprem konusunda uyarı yaptı ve olası Marmara depreminin şiddetinin 9 olabileceğini söyledi.

Maraş merkezli iki deprem hem 11 ili yıktı hem de 50 bine yakın kişinin hayatına mal oldu.  Deprem felaketi sonrası uzmanlar birbiri ardına özellikle beklenen büyük İstanbul depremi ile ilgili açıklamalarda bulunuyor.

Son olarak Bir televizyon programına konuşan yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat depremlerinin sonuçlarını değerlendirerek artçıların bir yıldan fazla süreceğini söyledi.

Marmara Bölgesinde deprem alarmı verdiklerini söyleyen Naci Görür, özellikle kıyıda on kilometre içerisinde kalan alanlarda depremin oldukça şiddetli hissedileceğini vurguladı.

Avrupa Yakası'nda deprem zararlarının daha fazla hissedileceğini söyleyerek depremin şiddetinin 9.0'ı bulacağını ifade etti ve şunları söyledi:

"Depremler olmadan dahi biz Marmara Bölgesi'nde deprem alarmı vermiştik, bu bir. İkincisi Erzincan'ın doğusunda, Erzincan ile Bingöl Karlıova arasında Yedisu Fay'ında deprem beklediğimizi öngörmüştük.

Onun dışında Ege bölgesi, orası zaten sık sık küçük depremlerle sarsılıyor. Oradaki depremlerin kaynağı da bu Helen Kıbrıs Yayı, orada hareketlilik fazla. Dolayısıyla İzmir'den Antalya'ya kadar kıyı bölgelerimizde irili ufaklı depremler öngörülüyor. Oranın tektonik yapısı gereği.

Bir de bu 6 Şubat depremleri nedeniyle belki Adana Bölgesi'nde de stres transferi nedeniyle bazı faylarda hareketlenme olabilir. Hatta Kıbrıs'ı dahi düşündük.

Doğu Anadolu Bölgesi'ne yakın olarak; Kayseri, Sivas, Erzincan'ın doğusu yani Bingöl yakınları, Malatya. Malatya'nın özellikle kuzeybatısı, kuzeyi. Orada Malatya Fayı ve Tuzla Fayı. Oralarda belirli hareketlenmeler gözlemlenebilir."

Marmara için uyardı

Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu her fırsatta dile getiren Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, yer ve zamandan bağımsız olarak her an depreme hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi.

Marmara Bölgesinde deprem alarmı verdiklerini, özellikle kıyıda on kilometre içerisinde kalan alanlarda depremin oldukça şiddetli hissedileceğini ve Avrupa Yakası'nda deprem zararlarının daha fazla hissedileceğini belirten Naci Görür, depremin şiddetinin 9.0'ı bulacağını ifade etti.

Kent bileşenlerinin yönetim sistemi ve yönetici karakteristiği, halk, altyapı, yapı stoku, ekonomi, çevre ve ekosistem parametrelerinden oluştuğunu belirten Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, deprem öncesinde bu bileşenlerde oluşan hasarları tespit ederek o hasarları azaltacak önlemleri almak gerektiğini vurguladı. Görür, Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunu hatırlatarak şunları aktardı:

"Depremler on üç milyon seneden beri olagelmekte daha milyonlarca sene de devam edecektir. Eğer biz Türk milleti olarak bu topraklarda ilelebet yaşayacaksak, neslimizi devam ettireceksek depremi de durduramayacağımıza göre deprem dirençli kentler oluşturmak zorundayız. Bazen öyle büyük depremler olurken masanın üzerinden ancak kalemler düşmesin diye yeltenip çalışmalarına devam ediyorlar. Çünkü şundan eminler, çatı kafalarına çökmeyecek, çocukları okulda göçük altında kalmayacak, çalıştığı dairede-fabrikada göçük altında kalmayacak bundan eminler. Bu yapılabilir. Bunu yapabilecek gücümüz var. "

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.