1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Mısır'da darbe karşıtı gösteriler 70. gününde
Mısır'da darbe karşıtı gösteriler 70. gününde

Mısır'da darbe karşıtı gösteriler 70. gününde

Müslüman Kardeşler yanlılarının darbe karşıtı gösterileri, bu hafta da cuma namazının ardından devam ediyor

A+A-

Mısır'da darbe karşıtları, ülke genelinde "Halk devrimini koruyor" adı altında düzenlenen gösterilerle ordunun yönetime müdahalesini protesto ediyor. 

Darbe karşıtı kitlesel eylemlerin 70. gününde sokaklara dökülen göstericiler, başta başkent Kahire olmak üzere ülke genelinde, cuma namazının ardından, önceden belirledikleri güzergahlarda yürüyüşlere başladı. Taraftar gruplarının liderlik ettiği göstericiler, "Askerin yönetimi bitsin", "Çekil Sisi, Mursi benim başkanım", "Yeni baştan devrim geliyor” şeklinde sloganlar attı. Göstericilerin Mısır'daki darbeyi destekleyen Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne karşı sloganları ise ''Yaptığınız size geri dönecek.'' şeklindeydi. Mısır'da darbe karşıtı gösterilerin sembolü haline gelen "Rabia" işareti de yapan göstericiler, darbenin son bulması ve demokratik taleplerini ifade eden pankartlar açtı. 

\"\"

Darbenin ardından ülke genelinde 12'ncisi düzenlenen cuma gösterilerine katılımın, bu defa öncekilere göre daha yüksek olduğu dikkati çekti. Mısır bayraklarının yanı sıra Rabia ve Nahda meydanlarında hayatını kaybedenlerin resimlerini ve "Rabia logosunu" taşıyan göstericiler, meşru yönetim yeniden tesis edilene kadar gösterilere devam edeceklerini belirtti. 

Gösterilere Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) ile Hürriyet ve Adalet Partisi dışında, Selefi eğilimli gruplar ile bazı sol ve liberal hareketler destek verdi. Kadın ve çocukların da yer aldığı gösterilere, herhangi siyasi bir grup ya da partiyle bağlantılı olmayan darbe karşıtlarının da katıldığı gözlendi.

Mısır güvenlik güçleri, gösteriler nedeniyle özellikle başkent Kahire'de geniş çaplı önlemler aldı. Kahire'de ana yol ve meydanlar ile birçok önemli devlet binasının önünde, ordu ve polise bağlı birliklerin sayısı artırıldı. Ana meydanların giriş ve çıkışları ile tali yollara güvenlik güçlerine ait panzer ve tankların konuşlandığı görüldü.

Ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye'de Korniş Caddesi ile Kaid El-İbrahim Camisi önünde toplanan binlerce kişi darbeyi protesto ederken, Port Said, Giza, Mansura, Minya, İsmailiyye, Zegazik, Şarkiyye, Kafr eş-Şeyh, El-Mahalle illeri ile Sina Yarımadası'nda da askeri yönetimin protesto edildiği gösteriler yapılıyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.