1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Mısır hapishanelerinde 'tıbbi ihmal' işkencesi
Mısır hapishanelerinde 'tıbbi ihmal' işkencesi

Mısır hapishanelerinde 'tıbbi ihmal' işkencesi

Mısır'ın seçimle iş başına gelen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin şehadetinden sonra hapishane koşulları tartışma ve endişe kaynağı oldu.

A+A-

 

Uzmanlara göre, Mısır hapishanelerinde ve başka yerlerde tıbbi tedaviyi kasıtlı olarak durdurmak işkence anlamına geliyor.

 

Eski Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, bu Haziran ayında bir Kahire mahkeme salonunda  sanık kafesinde çökdükten sonra hayatını kaybettikten sonra, dünyanın dikkati Mısır'daki korkunç hapishane koşullarına döndü.

Mart 2018'de bağımsız bir inceleme komisyonu tarafından yayınlanan bir rapora göre, Mursi, Mısır ve uluslararası hukukta işkence eşiğini aşarak gerekli tıbbi müdahale verilmedi.

İki hafta sonra, eski başkan adayı ve önde gelen muhalefet figürü Abdel Moneim Aboul Fotouh, Şubat 2018'den beri cezaevinde çifte kalp krizi geçirdi.

Morsi'nin oğlu Abdullah, Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah el-Sisi'yi ve diğer yetkilileri babasını "öldürmekle" suçlarken, Aboul Fotouh'un oğlu Ahmed, Facebook'ta babasının Kahire'nin Tevrat hapishanesindeki "kasıtlı" istismara yenik düşebileceğini yazdı "herhangi bir zamanda".

Aboul Fotouh kalp krizi geçirmeden kısa bir süre önce, Mısır ekonomik ve sosyal haklar Merkezi ve adalah hak ve özgürlükler Merkezi, Mısır Cumhuriyet savcısına "kötüleşen sağlık durumu" ile ilgili bir dilekçe sundu ve acil müdahale talep etti ancak yeterli tıbbi tedavi verilmedi.

İngiltere merkezli Arap İnsan Hakları Örgütü, 700'den fazla Mısırlı mahkumun 2011'den beriberi tıbbi ihmalden öldüğünü bildirdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.