1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Metris'teki Hastalar Bakımdan Mahrum
Metris'teki Hastalar Bakımdan Mahrum

Metris'teki Hastalar Bakımdan Mahrum

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği rehabilitasyon tipi hapishanelere yönelik eleştirileri hatırlatarak Metris R Tipi Hapishanesi’nin “gözden geçirilmesi” gerektiğini bildirdi. Hasta mahpus Hasan Kaçar’ın durumuna dikkat çekti.

A+A-

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) Metris R Tipi Hapishanesi’nin “işlevi” ve burada bulunan ankilozan spondolit hastası Hasan Kaçar’ın durumuna dair açıklama yaptı.

CİSST’in verdiği bilgiye göre, hastalığı nedeniyle boynunu bile çeviremeyen, hareket edemez halde olan Kaçar, yemek yiyemediği için çorba ve meyveyle besleniyor.

Kaçar’ın bu durumuna rağmen hala hapishanede tutulduğunu anlatan CİSST, Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre 2010’da 252, 2011’de 268, 2012’de 260 mahpusun hapishanelerde yaşamını yitirdiğine dikkat çekti:

“Türkiye’deki hapishanelerden her hafta beş tabut çıkıyor.”

Tedavi hakları

CİSST, Kaçar’ın durumunda olan mahpusları ve yaşanan ölümleri hatırlatarak yapılması gerekenleri de sıraladı.

* Her hafta beş ölümün yaşandığı hapishaneler insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri açısından gözden geçirilmeli. Var ise yapısal sorunlar ortaya çıkarılmalı ve giderilmesi yönünde adımlar atılmalı.

* Hapishanelerdeki sağlık sistemi, mahpusların tedavi haklarına erişimleri açısından gözden geçirilmeli, yapılacak düzenlemeler belirlenmeli, bu konuda adımlar atılmalıdır.

* Adalet Bakanlığı’nın hasta mahpuslar tedavileri için olumlu bir gelişme olarak sunduğu rehabilitasyon tipi hapishanelere yönelik ciddi eleştiriler söz konusudur. Bu eleştiriler ışığında Metris R Tipi Hapishanesi gözden geçirilmeli ve gerekirse yeniden düzenlenmeli, işlevi yeniden tanımlanmalıdır.

* Ağır hasta mahpusların tahliyeleri önündeki “adli tıp raporu”, “savcılıktan görüş istenmesi” gibi engeller kaldırılmalı, zaten durumları ağır olan mahpuslar Adli Tıp raporu alabilmek uğruna farklı illerden ring adı verilen hapishane araçlarıyla İstanbul’a gelmek zorunda bırakılmamalı ve bulunduğu ildeki devlet hastanelerinden alacağı heyet raporları yeterli görülmeli, bu konuda acilen bir düzenleme yapılmalıdır.

* Tüm bu adımlar atılırken, demokrasiyi benimsemiş her ülkede olması gerektiği gibi sivil toplum örgütlerinin sürece müdahil olması sağlanmalı, hapishanelerde gözlem ve izleme faaliyeti yapabilmesi, resmi makamların atacağı adımları görebilme, bu konuda gölge raporlar hazırlayabilme ve raporları aracılığıyla kamuoyunu bilgilendirebilme olanağı verilmelidir.

“Toplama kampı”

CİSST ulaşabildiği hasta mahpus yakınlarının da Metris R Tipi Hapishanesi’nin rehabilitasyondan uzak olduğunu anlattığını ve ifadelere göre Metris R Tipi Hapishanesi’nin hasta mahpusların bir araya toplandığı bir “toplama kampına” dönüştüğünü bildirdi.

“Normal hapishanede yanındaki sağlıklı mahpuslar tarafından bakılan hasta mahpuslar Metris R Tipi Hapishanesi’nde diğer hasta mahpuslarla iç içe tutulduğu için bu bakımdan da mahrumlar ve hatta durumları gerekçe gösterilerek tek kişilik birimlerde tutulabiliyorlar.”

Kaçar müebbete mahkum

CİSST’in verdiği bilgilere göre, Hasan Kaçar 2003’de 19 yaşındayken tutuklanarak hakkında müebbet hükmü verildi.

Hastalığı nedeniyle ellerini çok az hareket ettirebiliyor, boynunu çeviremiyor ve kaburgaları iç organlarına baskı yapıyor.

Haziran ayında hasta mahpuslar için düzenlenmiş olan Metris R Tipi Hapishanesi’ne sevk edildi. Aradan geçen beş aya rağmen başka bir adım atılmadı.

Yakınlarının ifadelerine göre Metris R Tipi Hapishanesi’nde durumu daha da kötüleşti.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.