1. HABERLER

  2. KURDİSTAN

  3. Mesud Barzani: O 40 milyon Kürt’ten biriyim!
Mesud Barzani: O 40 milyon Kürt’ten biriyim!

Mesud Barzani: O 40 milyon Kürt’ten biriyim!

Barzani, dünyanın en büyük matematik ödülünü alan ve “Umarım dünyadaki 40 milyon Kürt’ü sevindirmişimdir” diyen Prof. Dr. Caucher Birkar’ı (Koçer Birkar) kutlayarak, “Ben 40 milyon Kürt’ten biriyim, başarınla çok mutlu oldum, gururlandım.

A+A-

 

Mesud Barzani, dünyanın en büyük matematik ödülü olarak görülen Fields Madalyası’na layık görülen Prof. Dr. Koçer Birkar’ı kutlayan bir mesaj yayımladı.

 

Gelişmenin kendisini çok mutlu ettiğini belirten Başkan Barzani, “Matematik gibi zorlu ve önemli bir dalda elde edilen bu başarı bizi çok mutlu etmiştir” ifadelerini kullandı.

Başkan Barzani, mesajında daha sonra şu cümlelere yer verdi:

“Emeğin yerini buldu ve bu başarın tüm Kürtler’i mutlu etti. Ben de o 40 milyon Kürt’ten biri olarak, çok mutlu oldum, gurur duydum. Daha büyük başarılar elde etmeni dilerim.

Bir Kürt gencinin uluslararası platformda, bir bilim dalında yarışabilmesi memnuniyet verici. Umarım, bu başarı Kürt gençleri için bir örnek teşkil eder ve Koçer kardeşimiz gibi Kürtler’in ismini eğitim ve bilim alanında dünyaya duyururlar.”

40 MİLYON KÜRT ADINA

Rojhılat’ın (Doğu Kürdistan) Meriwan kentinden olan ve İngiltere’ye iltica eden  Koçer Birkar, dünyanın en büyük matematik ödülü olarak görülen Fields Madalyası’nın sahibi oldu.

Prof. Dr. Koçer Birkar, ödülü dünyadaki onmilyonlarca Kürt adına aldığını belirterek, “Umarım dünyadaki 40 milyon Kürt’ü sevindirmişimdir” dedi.

Koçer Birkar (Birkar, Kürtçe’de matematikçi) 40 yaşında ve 2000 yılında İngiltere’ye giderek, iltica etti.

Cambridge Üniversitesi’nde matematik profesörü olarak bilimsel çalışmalarına devam eden Birkar, bu yıl Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen uluslararası matematik kongresinde ödüle layık görülen 4 akademisyenden biri oldu.

Birkar, yükseköğrenimini Tahran Üniversitesi’nde yaptı.

Quanta dergisine konuşan Birkar, üniversitede okurken Tahran'daki matematik kulübünün duvarlarında Fields Madalyası’nı kazananlarının resimleri olduğunu söyledi.

Birkar, “Onlara bakardım ve kendime 'Bu insanlardan biriyle tanışacağım' derdim. O zamanlar İran’dan çıkıp Batı’ya gidebileceğimi bilemezdim” dedi.

Geometri üzerine çalışmaları ile akademik çevrede saygınlık kazanan Birkar daha önce de Leverhulme Ödülü'nü almıştı.

Matematik ödüllerinin Nobel’i olarak bilinen Fields, 4 yılda bir veriliyor.

FIELDS MADALYASI

Uluslararası Matematikçiler Birliği tarafından 40 yaşın altındaki 2, 3 ya da 4 matematikçiye 4 senede bir yapılan Uluslararası Matematikçiler Kongresi`nde verilen ve “matematiğin Nobel’i” olarak görülen madalyanın ilki, 1936 yılında Kanadalı matematikçi John Charles Fields’a verildi.

Ödül 1950 yılından itibaren düzenli olarak düzenleniyor.

Dünya çapında önemli makaleler yayınlamış olan genç matematikçilere gerekli kabul ve desteği vermek amacıyla verilen Fields Madalyası, geniş çevrelerce bir matematikçinin ulaşabileceği en yüksek onur olarak görülüyor.

Fields Madalyası'nı kazananlara ayrıca 15.000 dolar veriliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.