1. YAZARLAR

  2. Hasan Şerefoğlu

  3. Meselelerimizi Siyah-Beyaz İkileminde Değerlendirmek Bizleri Her Zaman
Hasan Şerefoğlu

Hasan Şerefoğlu

Yazarın Tüm Yazıları >

Meselelerimizi Siyah-Beyaz İkileminde Değerlendirmek Bizleri Her Zaman

A+A-

Meselelerimizi  Siyah-Beyaz İkileminde Değerlendirmek Bizleri Her Zaman Doğru Sonuca Götürmez

Bireylerin karşılaştıkları olaylara yaklaşımları, toptan red veya kabul etmek yerine, akıl ve mantık süzgecinden geçirdikten sonra değerlendirmeye tabi tutmanın daha sıhhatli bir yöntem olacağı kanaatindeyim. İlahi buyruğun dışında hiçbir olaya rezervli yaklaşılmamalıdır. Çünkü toptan ret veya kabul, kesin doğrular ve yanlışlar için geçerli bir metot olmalıdır.

Maalesef insanlar takım tutar gibi, meseleleri de siyah-beyaz dairesinde irdelemektedir.  Ya hep ya hiç mantığı doğru bir yaklaşım değildir. Bu da bizlere yandaş olmanın ötesinde bir şey kazandırmamaktadır. İhtilaflarımızın temel kaynağı bu toptancı mantıktan kaynaklanmaktadır.

Toplumsal problemlerimizi siyah ve beyaz olarak sadece iki şıktan biriyle açıklamaya çalıştığımız zaman bunların arasındaki farklı renk tonlarını görmezden geliriz. Toplumsal dokumuza ait hiçbir sorun, beşeriyete ait hiçbir olay "siyah-beyaz" ikilemi içinde açıklanamaz/anlaşılamaz. Meselelerin çözümüne bu perspektifte bakılması bizi doğru sonuca götürmediği gibi sorunların çözümünde hata yapılmasını da kaçınılmaz kılmaktadır. Bu yaklaşımların bazıları sübjektif, Bazıları ise kişinin zihni kapasitesi ya da içinde bulunduğu koşulların kendisini sınırlandırmasından ötürü yanlış değerlendirme devam eder.

Olayları doğru manada tahlil etmek için siyahtan beyaza doğru aradaki farklı tonları da hesaba katarak, gerçek ayrıntıları, anlamı olan ayrıntıları ortaya çıkarmak gerekir.

Muhalefet etmeyi, muhalefet etmenin adab-ı muaşereti mefhumundan yoksun olarak yapmayı bir erdem olarak gören bir toplum olmayı başardık. Ya hep ya hiç mantığıyla hareket etmek bizi sağlıksız sonuçlara götürür. Muhalefet etmek, eleştiri getirmek elbette literatürümüz de olmalıdır. Aksi halde olumlu muhalefetin/eleştirinin olmadığı yerde, her söylenene itibar edilen, sağlıksız, kişi iradesini dışlayan bir anlayışı karşımıza çıkar.

Oysa meselelere yapıcı muhalefet üslubuyla yaklaşmak, meseleler üzerinde düşünüp analiz edebilmek daha sağlıklı bir yaklaşım tarzı olacaktır. Muhalefeti:  günümüz iktidar/muhalefet ilişkisi içerisinde değerlendirmek yanlış olacaktır. Muhalefet etmek, eleştirmek, sorgulamak, bozgunculuk yapmak değildir. Aksine, karşındakini bu sayede doğruya yönlendirebilir ve dahası karşındaki ile empati kurabilirsin.

İnsanlar: özgür bir ortamda, sahip oldukları aidiyeti rezerv göstermeden; parti, gurup ve ideolojik bağımlılığından sıyrılarak meseleleri daha özgür bir kimlikle analiz edebilmelidir. Aksi takdirde aidiyetini kıstas alarak yapacağı muhalefet, kendisini sınırlı bir alanda düşünme ve meseleleri dar alanda değerlendirme garabetiyle karşı karşıya bırakır.

Siyah-Beyaz ya da iktidar-muhalefet ikilemi doğal olarak ben ve öteki ikilemini doğurur. Bunun gündelik hayatımızdaki yansıması da ötekileştirmedir. Doğal olarak ötekileştirmenin olduğu yerde “öteki”nin horlanması ya da inkârı, birikimlerinin yok sayılması, gerektiğinde imhasını doğurur.

Aslında sorunların siyah-beyaz ikileminde irdelenmesi, modern insan ve çağdaş dünya düşüncesinin yapısal özellikleri olan tek tipleştirme ve farklılıkları mutlaklaştırma paradoksundan kaynaklanmaktadır.

Günümüz toplumlarının karşı karşıya kaldıkları handikapların başında, olayların kendi doğruları perspektifinde değerlendirme arzusu gelir. Hâlbuki farklılıkların, adil ve objektif temelde değerlendirilerek birlikte yaşamanın gerekliliği sağlanmalıdır. Bundan ötürü, kişilerin tüm farklılıklarına rağmen var olan evrensel değerlerle kolektif yaşama misyonu ve ortak paydada bir araya gelinerek sorunlar çözülmeli, kişiler farklılıklarına rağmen kendilerini toplumda temsil edebilmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.