1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Merkel: Türkiye'nin AB'ye üye olmasını beklemiyorum
Merkel: Türkiye'nin AB'ye üye olmasını beklemiyorum

Merkel: Türkiye'nin AB'ye üye olmasını beklemiyorum

Almanya Başbakanı Merkel, bugün düzenlediği basın toplantısında koronavirüs ve aşılamanın gerekliliği gibi konuların yanı sıra Türkiye ile ilişkilerden de bahsetti.

A+A-

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'yi, AB ile göç mutabakatı kapsamında çok sayıda Suriyeliyi kabul ettiği için övdü, Ankara ile iyi ilişkiler istediğini söyledi ama Türkiye'nin AB üyesi olmasını beklemediğinin altını çizdi.

Federal Basın Evi’nde düzenlenen geleneksel yaz dönemi basın toplantısında başkent muhabirlerinin sorularını cevaplayan Merkel, Türkiye'yi AB'ye tam üye olarak görmediğine ilişkin siyasi düşüncesinin bilindiğini vurgulayıp "Ancak ben yine de Türkiye ile çok iyi ilişkiler olması için çaba sarf ediyorum" dedi.

Bundan dolayı AB ile Türkiye arasındaki göç mutabakatının devam etmesinden ve Gümrük Birliği'nin güncellemesinden yana olduğunu belirten Merkel, son AB Liderler Zirvesi’nde Türkiye’ye 3 milyar euro verilmesinin kararlaştırıldığını anımsattı. 

 

Sığınmacıların siyasi bir araç olarak kullanılmaması gerektiğinin de altını çizen Merkel, "Türkiye, Suriyeli sığınmacılarla ilgilenme hususunda olağanüstü bir iş çıkarıyor. Türkiye ile bu anlaşmanın sürmesini isterim. Tüm taraflar için en iyisi bu" dedi.

Merkel'den 'Kıbrıs' açıklaması: Bu tür gerilemelerle cesaretin kırılmasına izin vermemeliyiz

Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs konusunda yaptığı açıklamalarından dolayı Yunanistan ile Türkiye arasındaki görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanıp sonuçlanmadığına ilişkin soruya da yanıt verdi. 

Yunanistan ile Türkiye arasında istişari görüşmelerin yeniden başladığını anımsatan Merkel, "Yunanistan Başbakanı ve Türkiye Cumhurbaşkanı bir araya geldi. Bu iletişim kanallarını her zaman açık tutmak için çalıştık ve özellikle Yunanistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerde birtakım küçük adımlar atmayı başardık" dedi.

 

Erdoğan'ın Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın kabul etmediği iki devletli bir çözümden yana olmasının görüşmeleri zorlaştırdığını dile getiren Merkel, bu konuda BM yönetiminde görüşmelerin devam edilmesi gerektiğini ifade etti.

Merkel, doğru yöne yönlendirmesi gereken bu görüşmelerin zor ve uzun soluklu olacağını belirterek, "Bu şimdi elbette bir gerilemeydi. Ancak bu tür gerilemelerle cesaretin kırılmasına izin vermemek lazım" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.