1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Medeni dünyanın ABD'si İşkence teknikleri için para yağdırıyor
Medeni dünyanın ABD'si İşkence teknikleri için para yağdırıyor

Medeni dünyanın ABD'si İşkence teknikleri için para yağdırıyor

11 Eylül’ün ardından CIA, “terörist” şüphesi taşıyanlar üzerinde uygulanmak üzere, “kapsamlı sorgu” teknikleri geliştirmesi için iki askeri psikoloğa 81 milyon dolar ödeme yaptı.

A+A-

 

Makyajlanmış ve doğu toplumlarına ileri demokrasi örneği olarak sunulan ABD ve benzeri devletlerin ne kadar humanist oldukları belli. Her fırsatta dünyanın geri kalanını terbiye etmeye yeltenenlerin maskelerinin ardında saklı canavar arada bir gözüküyor.


11 Eylül’ün ardından, CIA(Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı), ilerleyen yıllarda “terörist” şüphesi taşıyanlar üzerinde uygulanmak üzere, “kapsamlı sorgu” teknikleri geliştirmesi için iki askeri psikoloğa 81 milyon dolar ödeme yaptı.

İşkence programı gün yüzüne çıkarılmış olsa da bugüne kadar iki psikoloğun hikayesi göz önünden uzak kalmıştı. John Bruce Jessen ve James Mitchell isimli psikologlar, CIA’in Guantanamo ve benzeri tesislerde kullanılan kapsamlı işkence yöntemlerinin mimarı olarak biliniyor.

New York Times’ın dava dosyasından edindiği videoda psikologların yeminli ifadeleri yer alıyor.

Psikologlar, yaptıklarından şüphe duysalar da sürdürmeye devam ettiklerini söylediler. Bruce Jessen ise “Hayatım boyunca ordudaydım ve bana emredilen şeyleri yaptım.” şeklinde konuştu.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.