1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Meclis darbe komisyonu istihbarat zafiyetini kabul etti
Meclis darbe komisyonu istihbarat zafiyetini kabul etti

Meclis darbe komisyonu istihbarat zafiyetini kabul etti

TBMM 15 Temmuz Araştırma Komisyonu, darbe girişimine ilişkin raporunu açıkladı. Girişimin arkasında Gülen'in olduğunun kesinleştiğini belirten komisyon, "erken haber alınamamasının bir istihbarat zaafı" olduğunu duyurdu.

A+A-

 

 

15 Temmuz’daki darbe girişimini araştırmak üzere meclis bünyesinde kurulan komisyonun raporuna ilişkin açıklama yapıldı. TBMM 15 Temmuz Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek, “FETÖ terör örgütünün devlete sızmasına ilişkin çok önemli sonuçlara ulaşıldığını” belirtti.

Ankara'da basın toplantısı düzenleyen AKP milletvekili Petek, değerlendirdikleri tüm delil ve belgeler sonucu, “darbe girişimine karar veren ve düzenleyenin Fethullah Gülen olduğu” hükmüne varıldığını söyledi.

Petek, darbe girişimini, "ülke dışındaki bazı odakların bulup yetiştirdiği, himaye ettiği ve yarım asırdır desteklediği, Fethullah Gülen'in liderliğindeki örgütün yaptığının anlaşıldığını” ifade etti.

"Gülen bir sahtekâr"

Yine elde ettikleri belgelerin Gülen'in bir "sahtekâr olduğunu” ve "sahtekârlık suçları işlediğini” ortaya koyduğunu söyleyen Petek, komisyonun da "ulaşan bilgilerle bu belgeleri teyit ettiğini” belirtti.

Darbe girişimine yönelik önceden haber alınmamasının bir "istihbarat zaafı” olduğunu kabul eden Petek; buna karşın, "MİT'in ve Genelkurmay Başkanlığının önleyici girişimleri sayesinde darbe girişimi saatinin 16 Temmuz saat 03.00'ten 15 Temmuz 2016 saat 20.30'a çekilmesinin”, darbenin önlenmesinde en önemli faktör olduğunu söyledi.

MİT'in 15 Temmuz raporu

TBMM 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'nun taslak raporunun dışında Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) darbe girişimine yönelik raporunun da meclise ulaştığı bildirildi. Meclis komisyonu, hem MİT'ten hem de Genelkurmay Başkanlığı'ndan 15 Temmuz'a ilişkin rapor istemişti.

Rapora yönelik elde edilen ilk bilgilere göre, darbe girişimini önleyici istihbari bilginin olmamasına dair, "MİT tarafından daha önce dış makamlarla paylaşılan notlarda FETÖ'nün darbe girişiminde bulunabileceği bilgisinin bildirilmiş olduğu ancak TSK içinde istihbarat toplanamadığından darbe girişiminin tarihi ile ilgili net bilgiye ulaşılamadığı” belirtildi.

15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası TBMM bünyesinde kurulan araştırma komisyonunda dokuz AKP'li, dört CHP'li, birer de MHP'li ve HDP'li vekil yer alıyor.

DW

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.