1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Mazlum Abdi: PKK ile Türkiye arasındaki savaşa taraf değiliz
Mazlum Abdi: PKK ile Türkiye arasındaki savaşa taraf değiliz

Mazlum Abdi: PKK ile Türkiye arasındaki savaşa taraf değiliz

A+A-

HSD Genel Komutanı Mazlum Abdi, Ankara ile diyaloğa hazır olduklarını ve  PKK ile Türkiye  arasındaki savaşta taraf olmadıklarını yinelediklerini  söyledi.

HSD Genel Komutanı Mazlum Abdi, Washington Araştırma Enstitüsü’ne verdiği mülakatta Esad rejimi ile ilişkilerinin kesilmediğini belritereki “Rejimle ilişkilerimiz kesintisiz devam ediyor ve aramızdaki farklılıkları gidermek istiyoruz. Esad rejiminin şu anda çözüme ulaşmaya hazır olmadığı sonucuna vardık. Rejim, kazananın konumundan konuşuyor ve kendi bakış açısından, kararlarını dayatma ve 2011'deki statükoya dönmek istiyor” dedi.

Suriye krizi öncesi döneme dönmek istemediklerini dile getiren Abdi, “Geçmişe dönüşü kabul etmiyoruz. Özerk Yönetim on yıldır var ve bunu anayasal olarak kabul etmeleri gerekiyor. Ayrıca HSD ve Asayiş'i (Kuzeydoğu Suriye'deki polis birlikleri) kastettiğim askeri dosyaya gelince, rejim her ikisini de tanımalı. Ancak rejim henüz bu adımı atmaya hazır değildir” şeklinde değerlendirdi.

 Suriye krizinin çözümünde iyimserliğini koruduğunu belirten Mazlum Abdi, “Şahsen ben iyimserim. Suriye rejimi pozisyonunu değiştirmek zorunda kalacak. İç, ekonomik ve uluslararası durum 2011'e dönmesine izin vermeyecektir” ifadelerini kullandı.

Mazlum Abdi Kürdistan Bölgesi ile Rojava arasında herhangi bir sorunun olmadığını belirterek “Kürdistan Bölgesi hükümetiyle ilişkilerimiz var. Herkesle, yani tüm partiler ve liderleriyle ilişkiler kurmaya çalışıyoruz. Ancak, anlaşmazlıkların sıklığı son zamanlarda artmıştır. Yirmi yıldır Kürtler arasında hiçbir savaş olmadı. Kürtlerin birlik sağlayamadığı doğru olmakla birlikte, iç savaşlara da sürüklenmediler” dedi.

“Türkiye ile barış umudu var mı?” sorusuna yanıt veren Abdi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye ile PKK arasındaki savaşın tarafı değiliz”

“Türkiye ile olan sorunlarımızı diyalog yoluyla çözmek istiyoruz. HSD olarak Türkiye ile PKK arasındaki savaşın tarafı olmadığımızı defalarca dile getirdik. Onlarla her türlü görüşmeye hazırız. Ankara hükümetinin temel sorunu Adalet ve Kalkınma Partisi ile Bahçeli liderliğindeki Milliyetçi Hareket Partisi arasındaki mevcut yakınlaşmanın Kürtlere savaş açmayı hedeflemesidir. Suriye'de bir Kürt varlığının gerçeğini reddediyorlar ve Irak'ın ‘hatasını’ tekrarlamayacaklarını söylüyorlar. Ancak bu agresif yaklaşımın sürmeyeceğini düşünüyorum. Şu anda zayıflıyorlar. İç ve dış baskılar altında bir sonraki adımı (diyalog) atacaklar.”

ABD güçlerinin Rojava ve Suriye’deki varlığına da değinen Mazlum Abdi, “ABD ordusundan sonsuza kadar burada kalmasını ya da bizi korumasını istemiyoruz. Bunun yerine onlara siyasi bir çözüme ulaşılana kadar kalmaları gerektiğini söylüyoruz. DAİŞ’i yendik, fakat örgüte karşı savaş devam ediyor. IŞİD’e karşı durmak için siyasi bir çözüme ulaşmamız gerekiyor. Kısacası Amerika'nın burada kalmasını siyasi bir çözüme ulaşmak için zemine dönüştürmek istiyoruz” dedi.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.