1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Mattis ile Barzani arasında kritik görüşme
Mattis ile Barzani arasında kritik görüşme

Mattis ile Barzani arasında kritik görüşme

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan Başkan Mesud Barzani ile Bakan James Mattis görüşmesi hakkında yapılan açıklamada “referandumun ertlenemesi” gibi bir ifade yer almadı.

A+A-

Pentagon Sözcüsü Dana W. White tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Savunma Bakanı James Mattis bugün (22 Ağustos) Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’yle görüştü. Peşmergenin, güçlü liderliği ve IŞİD’le savaşın önemli bir parçası olmasından dolayı teşekkür etti” ifadelerini kullandı.

Mattis’in Musul operasyonuyla ilgili Başkan Barzani’yi tebrik ettiği belirtilen açıklamada, “Kentin kurtarılması Bağdat ile Erbil arasında sağlanan güçlü işbirliği sayesinde oldu” denildi.

Açıklamada ayrıca, Mattis’in Başkan Barzani’ye, Irak Başbakanı Haydar Abadi’yle olan diyaloğu devam ettirmesi, IŞİD’le savaşa odaklanılması gerektiğini ilettiği kaydedildi.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’ndan görüşmeyle ilgili yapılan açıklamada da Mattis’in, “referandumun yapılmasının, ülkesinin tahminlerinin dışında bir gelişme” olduğunu söylediği ifade edildi.

Başkan Barzani ise, referandum kararının şahsi bir karar olmadığını, halkın meşru hakkı olduğunu, demokrasi ve insan hakları prensiplerine aykırı olmadığı gibi, IŞİD’le savaşta da sorun teşkil etmeyeceğini vurguladı.

Daha önce ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın Başkan Barzani'yle yaptığı telefon görüşmesinde, referandumun ertelenmesini istediği bildirilmişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.