1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Mali'de Lüks Otele Baskın! Çok Sayıda Rehine Var
Mali'de Lüks Otele Baskın! Çok Sayıda Rehine Var

Mali'de Lüks Otele Baskın! Çok Sayıda Rehine Var

Mali'nin başkenti Bamako'da lüks bir oteli basan silahlı saldırganlar 2'si güvenlik görevlisi 3 kişiyi öldürdü, 170 kişiyi rehin aldı. Rehin alınanlardan 50'si serbest bırakıldı.

A+A-

Mali'nin başkenti Bamako'da bulunan beş yıldızlı Raddisson Hotel'e 10 silahlı saldırgan tarafından baskın düzenlendi. Tekbir getirerek çevreye rastgele ateş açan saldırganlar 170 kişiyi rehin aldı. Rehin alınan 170 kişiden 50'si serbest bırakılırken, güvenlik güçleri 120 rehineyi kurtarmak için operasyon başlattı. Yerel yetkililer, otelde çıkan çatışmada 2'si güvenlik görevlisi 3 kişinin öldüğünü bildirdi.

KUR'AN'DAN AYET OKUYAN REHİNELER SERBEST BIRAKILDI

Güvenlik yetkilileri, 170 kişinin rehin alındığı Radisson Otel'de Kuran-ı Kerim'den ayet okuyabilen rehinelerin serbest bırakıldığını ifade etti.

Olay yerinde bulunan Malili gazeteci Kassim Traoré da "Müslümanları, Müslüman olmayan rehinelerden ayırmak için rehinelerden bir dua okumasını istemişler." dedi.

SERBEST KALAN TÜRK PERSONELLERİN İSİMLERİ;

İsmail Yerli
S. Murat Arat
L. Deniz Kıvrak
Şerife Kavacık
Mehmet Atmaca

REHİN ALINAN ARASINDA ÖNEMLİ İSİMLER VAR

Rehineler arasında, Fransız havayolu şirketi Air France gibi başkente aktarma yapan bazı hava yolu şirketleri çalışanların da bulunduğu iddia edildi.

Rehine krizinin yaşandığı, yüzde 90'ı dolu 190 odalı lüks otelde, ülkede görev yapan BM İstikrar Misyonu (MINUSMA) yetkililerinin de konakladığı ifade ediliyor.

Otelde rehine alınanlar arasında Nijeryalı milyarder Aliko Dangote'nin de bulunabileceğini belirtiliyor.

DİPLOMATİK PLAKALI ARAÇLA GELMİŞLER

Görgü tanıkları, AA muhabirine, bir kaç kişinin çalıntı olduğu öne sürülen ve diplomatik plaka taşıyan bir araçla otele geldiğini ileri sürdü. Öte yandan otelin çevresi, güvenlik güçleri tarafından ablukaya alındı.

OLAYIN AŞÇISI YAŞANANLARI ANLATTI

Otelin pastalardan sorumlu aşçıbaşı Bay Lassine, saldırganların otele sabah 7 ila 7,30 arasında geldiğini söyledi. Lassine "Diplomatik araçlar kullanıyorlardı," dedi. "Oteldeki güvenliğin ne kadar yetersiz olduğunu biliyor musunuz? Görevliler hemen bariyeri kaldırdı. Saldırganlar ateş açtı ve ön kapıda yer alan güvenlik görevlisini yaraladı. Akabinde otelde rehine almaya başladılar ve insanları büyük salona götürdüler." açıklamasını yaptı.

"HER ŞEY 7. KATTA OLDU"

İsminin açıklanmasını istemeyen bir güvenlik görevlisi, "Her şey yedinci katta oldu. Saldırganlar koridora ateş açtı" dedi.

BM GÜÇLERİ OLAY YERİNDE

BM sözcüsü Olivier Salgado saldırganların otelde olduğunu ve otomatik silahlarının bulunduğunu kaydederek, BM güçlerinin ve Mali hükümet güçlerinin olay yerine geldiğini sözlerine ekledi.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ: ELÇİLİK PERSONELİ VE ABD VATANDAŞLARI SIĞINACAK BİR YER BULSUN

ABD Bamako Büyükelçiliği Twitter üzerinden, "Elçilik, Radisson Otel'de aktif bir saldırgan olduğunun farkında. Elçilik personeli sığınacak bir yer bulsun. Tüm ABD vatandaşları sığınacak bir yer bulsun. ABD vatandaşlarının aileleriyle irtibat kurmasını tavsiye ediyoruz." mesajlarını paylaştı.

BİR ÖNCEKİ BASKINDA 4 ASKER İLE 5 BM GÖREVLİSİ ÖLMÜŞTÜ

Ağustos ayında da ülkenin Sevare kasabasında bulunan bir otele düzenlenen baskında 4 asker, 5 BM görevlisi hayatını kaybederken, 4 saldırgan da öldürülmüştü.

MALİ'DEKİ SALDIRILARIN GEÇMİŞİ

Ekim 2011:Etnik Tuaregler (Batı Aftrika sahillerine yayılmış Berberiler) Libya'dan edindikleri silahlarla bir başkaldırı başlattı.

Mart 2012: Hükumetin başkaldırıyı ele alma yönteminden ötürü ordu darbe yaptı. Bir ay sonra Tuareg ve El-Kaide bağlantılı teröristler, ülkenin güneyini ele geçirdi.

Haziran 2012:İslamcı gruplar, Tuareg'lerden Timbuktu, Kidal ve Gao şehirlerini aldı ve Müslümanlara ait ibadet yerleriyle el yazmalarına zarar vermeye başladı ve şeriat kanunlarını empoze etti.

Ocak 2013:İslamcı teröristler, merkezi bir şehri ele geçirerek başkent Bamako'nun düşebileceğine dair korkuları güçlendirdi. Mali hükumeti, Fransa'dan yardım talep etti.

Temmuz 2013:Şu anda sayıları yaklaşık 12 bini bulan bir Birleşmiş Milletler gücüne, İslamcıları kuzeydeki topraklardan atma görevi verildi.

Temmuz 2014:Fransa, Sahel'i cihatçı gruplardan çıkarmak için bir operasyon düzenledi. Tuareglerin ve İslamcı örgütlerin sorumlu tutulduğu saldırılar ülkenin kuzeyindeki çöllerle kaplı bölgelerde sürüyordu.

2015:Mali'nin merkezinde ve başkent Bamako'da terör saldırıları meydana geldi.

7 THY GÖREVLİSİNDEN 5'İ SERBEST

Bamako'daki otel baskınında 7 THY görevlisinin de rehin alındığı ve çatışmaların saatlerdir sürdüğü kaydedildi. Mali'de otelde rehin alınan THY ekiplerinin isim listesi belli oldu. Türk Hava Yolları'ndan Kaptan Pilot İ. Y, İkinci Pilot S.M.A. ile M. G., Ş. T. K, L. D. K, ve E. S. adlı dört kabin memuru otelde mahsur kaldı. İlerleyen saatlerde rehin yedi THY personelinden beşi kurtarıldı. Kurtarılan kabin memuru Kıvrak "asker ve polis odamıza girip bizi kurtardı" dedi. THY'den yapılan açıklamada da "Mali'deki 6 personelimizden 5'i kurtuldu" denildi.

ABD VE FRANSA VATANDAŞLARINI UYARDI

ABD ve Fransız büyükelçilikleri, Bamako'daki vatandaşlarını güvenli bir yerde beklemeleri konusunda uyardı.

AĞUSTOS AYINDA DA BİR OTEL KUŞATILMIŞTI

Mali'de Ağustos ayında da Sevare kasabasındaki bir oteldeki 24 saatlik kuşatma ve rehin alma krizinde dört asker ve beş BM çalışanı hayatını kaybederken, dört saldırgan öldürülmüştü.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.