1. HABERLER

  2. KURDİSTAN

  3. Mahmur'da Kürt köyleri IŞİD tehdidi altında: Çok sayıda köy boşaldı
Mahmur'da Kürt köyleri IŞİD tehdidi altında: Çok sayıda köy boşaldı

Mahmur'da Kürt köyleri IŞİD tehdidi altında: Çok sayıda köy boşaldı

A+A-

Mahmur ilçesinde IŞİD saldırılarındaki artış ve Irak ordusunun güvenliği sağlayamaması nedeniyle çok sayıda Kürt köyü boşaldı. Köylülerin Erbil ve Kerkük’e göç ettiği bildiriliyor.

Mahmur’un Qerac bölgesindeki Kürt köyleri IŞİD tehdidi nedeniyle boşalmaya başladı.

IŞİD’in tünellerinin bulunması ve bölgede terör olaylarının artması ile birlikte Mahmur’un Qerac Ovası’ndaki boşalan Kürt köylerden bir tanesi de Dinwange köyü.

16 Ekim olaylarından önce Mahmur’un en kalabalık ve en fazla tarımın yapıldığı Kürt köyleri Dingawe, Teremetar, Girdebor ve Bırayim Bawıl köyüleriydi.

Ancak bu köyler artık Kürt çiftçileri için büyük tehlike barındırıyor ve can güvenlikleri yok.

Rûdaw’a konuşan Dıngawe köyü sakinlerinden Lawko Ali "Qeracê bölgesinde 38 Kürt köyü var ama hepsi boşalmış durumda. Arap köyleri kadar bu köylerde kimse yaşamıyor” dedi.

Ali, gündüz saatlerinde köyde silahla dolaştıklarını gece saatlerinde ise sokağa çıkma yasağı uygulandığını, herhangi bir saldırı olması durumunda güvenliklerini sağlayacak herhangi bir gücün olmadığını söyledi.

Birayim Bawıl köyü sakinlerinden Komar Veli ise şunları dile getirdi:

"Şu köy Arap köyü Kebr Seyid. 80 ev yaşıyor. Qerac bölgesindeki tüm köylüler güvenlikleri olmadığı için bu köye toplandılar. Kürt köylerinde sadece 10 ev yaşıyor. "

Mahmur’daki ofisine 7 ay önce dönen Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) yetkilileri, Kürt köylerinin boşaltılmasına ilişkin Kürdistan Bölgesi ve Irak hükümetlerinin tedbir almasını istiyor.

Mahmur Bölgesi KDP Sorumlusu Abdullah Tahir, Kürt köylerinin boşaltılmasına ilişkin, “Sadece bir kaç Kürt köyü dolu ve çok az sayıda aile kalıyor. Köyde kalanlar çiftçilik ve hayvancılıkla geçimi sağlayan çiftçiler. Ancak güvenlik olmadığı için Kürtler köylerinde kalamıyor. Irak ordusunun bölgeye yerleştirilmesi ardından Araplar köylerine döndü. Ancak, Kürt köylerinin neredeyse hepsi boşaldı ve bu çok tehlikeli bir durum” şeklinde değerlendirdi.

Erbil, Musul ve Kerkük vilayetlerinin üçgeninde bulunan Mahmur bölgesi, 16 Ekim 2017 tarihinden sonra IŞİD örgütünün terör saldırılarında yaşanan artış nedeniyle Kürt köyleri boşalmaya başladı. 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.