1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Macron: Savaştayız, paniğe kapılmayın güçlü olalım
Macron: Savaştayız, paniğe kapılmayın güçlü olalım

Macron: Savaştayız, paniğe kapılmayın güçlü olalım

A+A-

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, koronavirüsü ile mücadelede kuralları bir derece daha sertleştirdi. İtalya benzeri, tam karantina kararı beklenirken, Macron kısmi ancak minimum karantina uygulayacaklarını dile getirdi. Fransa'nın barış zamanında hiçbir zaman böyle bir karar almak zorunda kalmadığını belirten Cumhurbaşkanı Macron, "Savaştayız, paniğe kapılmayın, güçlü olalım" dedi.

Macron, Elysee Sarayı'ndan koronavirüse ilişkin "ulusa sesleniş" konuşması yaptı.

15 gün serbest dolaşım sınırlandırılacak

Ülke genelinde yarın 12.00'den itibaren serbest dolaşımın en az 15 gün süreyle sınırlandırılacağını duyuran Macron, zorunlu haller dışında dışarı çıkılmaması gerektiğini, market, hastane ve işe gitmenin serbest olacağını söyledi.

Ordu savaş hastaneleri kuracak

Hükümete yardım etmek için ordunun da göreve çağırıldığını belirten Macron, yarından itibaren virüsün en çok yayıldığı Alsace bölgesinde Ordu Sağlık Hizmetleri'nin, açık havada, savaş durumlarında kurmaya alışık olduğu bir "Alan Hastanesi" kuracağını duyurdu. Macron, hastanelerde çok sayıda hasta birikmesi durumunda ordunun ağır hastaları başka birim ya da hastanelere taşınmak ve virüsün bulaşmasını engellemek gibi görevler alacağını da kaydetti.

Macron, buna uymayanların cezalandırılacağını kaydetti. 

Pazar günü yapılması planlanan yerel seçimlerin ikinci turunun ileri bir tarihe ertelendiğini açıklayan Macron, salgına karşı "savaşta" olduklarını ve bununla mücadele edilmesinin önemine işaret etti. 

Macron, ülkede tartışmalara neden olan emeklilik reformunun askıya alındığını aktardı. 

Maskelerin doktorlara ve sağlık çalışanları için temin edileceğini ifade eden Macron, yarın 12.00'den itibaren Schengen bölgesinin ve Avrupa Birliği (AB) sınırlarının kapatılacağını, AB üyesi ülkeleriyle AB dışındaki ülkeler arasındaki seyahatlerin 30 gün boyunca askıya alındığını belirtti.

300 milyon euro kaynak

Macron, salgından ekonomik olarak olumsuz etkilenen şirketlere birçok kolaylık sağlanacağını ve mali yardımlarda bulunacaklarını, bunun için 300 milyon euro kaynak ayırdıklarını söyledi.

Salgınla mücadelenin kazanılacağını ve halkın paniğe kapılmaması gerektiğini kaydeden Macron, yarından itibaren şirketlerin elektrik, gaz ve kira ödemelerinin askıya alınacağını sözlerini ekledi.

Fransa'da salgın nedeniyle tüm okul, kafe, restoran, bar, gece kulübü, sinema ve ticari iş yerlerinin kapatılmasına, sadece market, eczane, banka ve benzin istasyonlarının açık bırakılmasına karar verilmişti.

Sözlerini Fransızlar'a paniğe kapılmamaları çağrısında bulunarak bitiren Macron, "Paniğe kapılmayın, kargaşaya neden olmayın. Kazanacağız ama bu dönem bize çok şey öğretmiş olacak. Emin olduğumuz, inandığımız pek çok şey süpürüldü, bunlar sorgulanacak. Paniğe kapılmayalım; güçle, kuvvetle hareket edelim. Öğreneceğiz ve ben de tüm sonuçları çıkaracağım. Anın gerektiği davranış seviyesine çıkalım" dedi.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.