1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Macron: Avrupa yanlış yolda
Macron: Avrupa yanlış yolda

Macron: Avrupa yanlış yolda

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, sığınmacı sorununda Avrupa Birliği'nin (AB) çözüm yönteminin doğru olmadığını söyledi.

A+A-

 

Macron ve İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Elysee Sarayı’nda görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

 

Conte ile görüşmesinde sığınmacı konusunu ve Euro Bölgesi konularını ele aldıklarını ifade eden Macron, bu iki konunun Avrupa için bir sınav olduğunu belirtti.

Fransa'nın da İtalya gibi sığınmacı krizini çözmesi gerektiğini kaydeden Macron, "Bu sorunun çözümü AB'de ancak AB'nin bu konudaki yöntemi doğru değil" diye konuştu.

Sığınmacı ve Euro Bölgesi konularını gelecek hafta Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yapacağı görüşmede ele alacağını belirten Macron, "Transit ülkelere ve sığınmacıların geldiği ülkelere karşı yeni bir yaklaşım içinde olunması gerekiyor. Böylece sığınmacılar daha iyi korunur ve risk alınmamış olur" dedi.

Avrupa'da sığınmacı politikasının insani olmadığına işaret eden Macron, “Dublin Kuralları”nınoperasyonelolmadığını söyledi.

CONTE: KURALLAR DEĞİŞMELİ

İtalya Başbakanı GiuseppeConteise, sığınmacı konusunda strateji değiştirmeleri gerektiğine inandığını ifade etti.

"Dublin Kuralları”nın değişmesi gerektiğini dile getiren Conte, bu konuda Fransa ve AB ile çalışmalar yapıldığını kaydetti.

Conte, AB'nin sığınmacıların geldiği ülkeler ile işbirliğini arttırması gerektiğini dile getirdi.

Sığınmacılar konusunda Fransa ile yaşanan Aquarius gemisi gerginliğine ilişkin bir soru üzerine Conte, "Gerilimin biraz yüksek olduğu günlerimiz oldu ancak Macron ile mükemmel bir ilişkimiz var" şeklinde konuştu.

Conte, sığınmacı sorununun kaynağına inip sığınmacıların geldiği ülkelere odaklanmak gerektiğine işaret ederek, "Geldikleri ülkelerde Avrupa merkezleri kurmamız gerekiyor" dedi.

AQUARİUS GERGEİNLİĞİ

600'den fazla sığınmacıyı taşıyan Aquarius gemisinin İtalya limanlarına alınmaması Fransa ile İtalya arasında gerilim yaşanmasına sebep olmuştu.

Macron, İtalya'nın Aquarius gemisini kabul etmeme kararını "gülünç ve sorumsuzluk örneği" olarak nitelendirmişti.

Macron'un partisi Cumhuriyet Yürüyüşü de İtalyan'ın göç politikası hakkında "mide bulandırıcı" ifadelerine yer vermişti.

İtalya İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı MatteoSalvini, FransaHükümeti’nin İtalya'ya yönelik eleştirileri nedeniyle özür dilemesi gerektiğini belirterek "Dayanışmayla ilgili kimseden birşeyöğrenecek değiliz. Tarihimiz, Fransız Hükümet yetkilileri tarafından bu şekilde azarlanmayı hakketmiyor, umarım özür dilerler" açıklamasında bulunmuştu.

DUBLİN KURALLARI

Dublin Anlaşması 28 AB ülkesi (Şengen Ülkeleri) arasında iltica süreci başvuru şartları mülteci, sığınmacı ve göçmen hakları ve bunların geri iadeleri ile ilgili bir anlaşma olup, iltica edenler bu anlaşmanın kurallarına uymak mecburiyetinde.

2017 yılı itibari ile Dublin 3 yürürlükte olup ve halen iltica işlemleri Dublin 3’e göre yapılıyor.

Herhangi bir Avrupa ülkesine iltica eden mülteci-sığınmacı Şengen vizesi ile geldi ise Dublin 3’e göre  Şengen vizesini veren ülke iltica edenden sorumludur.

Örneğin: Almanya’ya iltica etmiş bir mültecinin şayet Fransa Şengen vizesi varsa, Almanya kendisine iltica eden mülteciyi - sığınmacıyı Fransa’ya iade edebilir. İltica süreci Fransa’da devam eder. (Kaynak: Ajanslar)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.