1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Londra'daki saldırıyla ilgili 12 gözaltı
Londra'daki saldırıyla ilgili 12 gözaltı

Londra'daki saldırıyla ilgili 12 gözaltı

İngiltere'nin başkenti Londra'da cumartesi gecesi düzenlenen terör saldırısında en az 6 kişi hayatını kaybederken 48 kişi yaralandı.

A+A-

Büyük Britanya, genel seçimlere günler kala ve Manchester'deki 22 kişinin öldüğü bombalı saldırıdan sonra yine terör saldırısına hedef oldu. Üç saldırgan gece saatlerinde Londra'da en az 7 kişiyi öldürdü. Saldırıda bazıları ağır olmak üzere 48 kişi de yaralandı. Yaralılardan 21'inin durumu ciddiyetini koruyor. Saldırganlar polis tarafından olay sırasında öldürüldü. Polis saldırganların adreslerine baskın düzenleyerek 12 kişiyi gözaltına aldı. Terörle mücadele ekiplerinin başkanı Mark Rowley, saldırıları ‘terör saldırısı' olarak nitelendirdiklerini açıkladı.

Henüz saldırının sorumluluğunu üstlenen çıkmadı. Cihatçı propaganda istihbarat grubu direktörü Rita Katz terör milisi IŞİD'in internet sitelerinde saldırganların övüldüğü mesajların yayınlandığını söyledi.

Başbakan Theresa May saldırı nedeniyle seçim kampanyasına ara verdiğini açıkladı. Avrupa Birliği ve göçmen karşıtı görüşleriyle bilinen Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) ise seçim kampanyasına ara vermeyeceğini duyurdu. Britanya'daki erken genel seçimler 8 Haziran Perşembe günü yapılacak.

England Vorfall auf der London Bridge Mehrere Fußgänger angefahren (Picture alliance/Zumapress/V. Flores)

Saldırıyı üstlenen çıkmadı

Saldırı yerel saatle 22.00 sularında Londra'nın merkezindeki Londra Köprüsü'nde başladı ve kentin işlek yerlerinden yakındaki Borough Market'te devam etti. Saldırganlar bulundukları kargo aracını kalabalığın üzerine sürdükten sonra araçtan çıkarak yayaları bıçaklamaya başladılar.

Başbakan May ilk açıklamasında ‘muhtemel bir terör saldırısından' söz etti. Londra polisi sabah saatlerinde bütün saldırganların etkisiz hale getirildiğini, ancak suç ortaklarının bulunup bulunmadığının da araştırıldığını açıkladı. Theresa May Britanya'nın en üst güvenlik kurulu olan ‘Kobra Komitesi'ni olağanüstü topladı.

Polisin verdiği bilgiye göre üç saldırganın bulunduğu kargo aracı önce Londra Köprüsü'ndeki yayaların üzerine sürüldü. Saldırganların üzerindeki bomba görünümlü yeleklerin taklit olduğu saptandı.

İlk haberlerde saldırganların Londra Köprüsü'nde araçtan inerek yayaları bıçaklamaya başladıkları belirtilmişti. Faillerin daha sonra çevredeki bar ve lokantaların müşterilerine saldırdıkları ve bunu ‘Allah için yaptıklarını' bağırdıkları öğrenildi. Bütün Londra'da sıkı güvenlik tedbirleri alınırken, polis olay yerinde çekilen görüntülerin değerlendirilmek üzere güvenlik makamlarına teslim edilmesi için çağrı yaptı.

 

dw

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.