1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Lice’yi PKK değil, askerler yakmıştı
Lice’yi PKK değil, askerler yakmıştı

Lice’yi PKK değil, askerler yakmıştı

Lice katliamı iddianamesinde dönemin Lice kaymakamı Mustafa Ünlüsoy’un ifadesi de yer aldı. Kaymakam Ünlüsoy, “Vatandaşlar ilçeyi askerlerin yaktığını söyledi” diye konuştu

A+A-

Aralarında Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın da olduğu 16 kişinin ölümüyle ilgili iddianameden ilginç detaylar çıktı. 20 yıl önce Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde gerçekleşen katliam hakkındaki iddianamede Bahtiyar Aydın’ın resmî makamlarca yıllardır iddia edildiği gibi PKK değil, askerler tarafından öldürüldüğü belirtilmiş ve mahkeme, iddianameyi kabul etmişti. İddianamede Lice katliamı sırasında ilçedeki ev ve dükkanların yakılmasına ilişkin bilgiler de bulunuyor. Dönemin İlçe Kaymakamı Mustafa Ünlüsoy, iddianamede de yer alan ifadesinde “Halktan ev ve işyerlerini askerlerin yaktığı” yönünde bilgi aldığını söylüyor. Ünlüsoy’un ifadesi şöyle: “İlçenin çarşısı olay günü yandı, olayı takip eden ikinci ve üçüncü gün hükümet binasında dışarıya çıkamadım, evler yanmış nasıl yandığını bilmiyorum, ancak vatandaşlar daha sonra askerlerin yaktığını söylemişlerdi, bu konuda bir soruşturma yapıldığından haberim yoktur. Hatırladığım kadarıyla 200’den fazla dükkan yanmıştı, kaymakamlık olarak biz tamir ettirdik...”
 

JANDARMA ATEŞ ETTİ



Emniyet Amirliği’nde bekçi olarak görev yapan Abdullah Pervane ise şunları belirtiyor: “Jandarmaya ait bir BTR’den (zırhlı personel taşıyıcısı) polis lojmanlarına ve adliye hizmet binasına ateş edildiğini gözümle gördüm, hatta o zaman polis arkadaşlardan bazıları buna tepki göstermişlerdi. Olayın başladığı birinci gün askerlerin çarşıdaki dükkanların camlarını kırıp içeriye toz gibi bir şey attıktan sonra ateşe verdiklerini polislerden duymuştum.”

HİÇBİR PKK’LI GÖRMEDİM

Dönemin Lice Emniyet Amirliği Komiseri Hasan Yarbaşar ise olaydan önce ya da sonra çevrede PKK’lı görmediğini söyledi. Yarbaşar, “Hiçbir PKK lıyı görmedim, gördüğünü söyleyen kimseyi de duymadım. İlçedeki evleri ve işyerlerini kimlerin nasıl yaktıklarını hatırlamıyorum, ancak çok sayıda ev ve işyerleri yakılmıştı” dedi. Cezaevinde görevli Jandarma Uzman Çavuş Nedim Çelebi de, “Silah sesleri 08:50’den 18:30’a kadar devam etti. Teröristlerden hiç kimseyi görmedim. Ancak yanan evleri gördüm” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.