1. HABERLER

  2. ARŞİVİMİZ

  3. Libya parçalanıyor
Libya parçalanıyor

Libya parçalanıyor

Libya’nın doğusunda bulunan ve özerkliğini ilan eden Sirenayka, kendi petrol şirketini kurduğunu açıkladı.

A+A-

Libya’nın doğusunda bulunan ve özerkliğini ilan eden Sirenayka, kendi petrol şirketini kurduğunu açıkladı. Ekim ayında kurulan Sirenayka hükümetinin başbaşkanı Abd Rabbo Al Barasi, şirketin kendi petrol terminaline sahip Tobruk kentinde yerleşeceğini söyledi.

Bu sözlerin, Libya Başbakanı Ali Zeydan’nın, bazı petrol tesislerini kuşatan silahlı gruplardan 10 gün içinde kuşatmayı kaldırmaları talebinden birkaç saat sonra dile getirilmesi ilgi çekiyor. Libya Başbakanı, talebin yerine getirilmemesi durumunda merkez yönetiminin bazı önlemler alacağını söyledi. Yani taptaze Sirenayka yönetimi, resmi Trablus ile neredeyse çatışmaya giriyor.

Bu davranış nasıl açıklanabilir? Merkez yönetimle çatışmanın derinleşmesine yol açacak mı?

“Libya Yararına Politik Eylem Grubu” lideri Ahmet Muhareb al Kaddafi’nin düşüncesi şöyle:

“Zeydan’ın şu veya bu kişilere karşı tehdit dolu açıklaması ilk değil. Ancak farfaralık, Libya Başbakanı’nın elindeki tek silah. Durumu gerçekten de etkileyecek güçte değil. Sirenayka yönetiminin son adımlarına gelince ben bunları olumlu olarak değerlendiriyorum. Bildiğim kadar, Libya’nın güney bölgeleri de geniş özerkliğini ilan etmek niyetinde. Öte yandan merkez yönetim ve şahsen Zeydan, tüm bu gelişmelerin doğrudan ülkenin bölünmesine yol açacağı konusunda kamuoyunu korkutmaya çalışıyor. Fakat söyledikleri, spekülasyondan başka bir şey değil. Zira Sirenayka hükümeti, birleşik Libya devleti çerçevesinde faaliyet yürüttüğünü özellikle vurguluyor. Bu organ, bölgedeki sorunları çözmek için kuruldu. Aslında bu, sadece bir yerel yönetim, başka bir şey değil. Sirenayka’nın buna ihtiyacı var, çünkü dış müdahalenin ardından demokratik devlet kurmayı düşünen liberaller hızlı bir şekilde iktidarı kaydetti. Yerini ise El-Kaide aldı. Aslında ülkeyi bu örgüt kontrol ediyor. Elbette, bu durum, başta Serenayka’da olmak üzere tepki çekti ve tanık olduğumuz reaksiyona yol açtı. Bölge yönetimi sadece düzen kurmak istiyor. Ancak tekrar ediyorum, yerel yönetim ve bölge halkı hiçbir şekilde ayrılmayı düşünmüyor.”

Rusya Şarkiyat Enstitüsü Profesörü Anatoliy Yegorin, bu düşünceye katılmıyor:

“Aslında Libya’nın dağılışı gerçekleşti bile. Merkezkaç eğilimler zamanla giderek daha da güçlenecek. Şu anda dikkatlerin merkezinde Sirenayka bulunuyor. Bir süre sonra Fezan ve Trablusgarp da kendilerini hatırlatacak. Sorun şu ki, kimse merkez yönetime tabi değil. Bu yüzden bölgeler tüm sorunlarını kendileri çözmek zorunda. Bence Libya, Irak senaryosunu takip edecek. Hukuk açısından tek bir ülke olarak görülecek, ancak fiilen üç ayrı bağımsız bölge yer alacak. Libya’yı Irak’tan farklı kılacak tek şey, anarşiye yakın büyük kaosun bu ülkeye hükmetmesi olacak.”

Uzmanlar, dış destek olmadan Libya’daki durumun düzelmeyeceği fikrinde birleşiyor. Bu durumda, birkaç yıl önce Libyalıları Muammer Kaddafi’den kurtarmak için büyük çabalar harcayan Batı ile Arap ülkelerinin bu duruma el atacağını beklemek mantıklı olurdu.

Rusiya'nın Sesi

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.