1. YAZARLAR

  2. Oral Çalışlar

  3. Leyla Zana önerisi...
Oral Çalışlar

Oral Çalışlar

Radikal
Yazarın Tüm Yazıları >

Leyla Zana önerisi...

A+A-
 

"Cumhurbaşkanlığı Sofrası"nda, 18 davetli, akademisyen, gazeteci-yazarla birlikte, Kürt sorunu ve bölgede yaşanan şiddete ilişkin değerlendirme/önerilerimizi dile getirdik. Cumhurbaşkanı, açılışta ve bitişte, kısa bir konuşma yapmanın dışında, 3 saat boyunca, bizleri dinledi ve not aldı.

 

Davetlilerin tamamı, düşünce ve önerilerini dile getirdi. Ben kendi söylediklerimi kısaca şöyle özetleyebilirim:

“Çözüm süreci yakın tarihimizin en önemli siyasi olaylarındandı. Taraflar açısından riskleri olan bir cesaret örneğiydi. Bu süreci, baştan itibaren muhalefetin önemli bir bölümü tepkiyle karşıladı. HDP, bu sürece destek verdiği için muhalefetin maddi ve manevi baskısı altında kaldı. HDP yöneticilerinin gazetecilerle yaptığı buluşmalarda, süreç karşıtı gazeteciler HDP'lilere ‘Siz Tayyip Erdoğan'ı yedirmeyiz diyorsunuz’ şeklinde suçlamalarda bulundular. ‘AK Parti'yle işbirliği’ suçlamaları yoğunlaştı.

 

Şimdi çok farklı bir noktadayız. Bir çatışma döneminden geçiyoruz. Bölge insanı, çözüm sürecini yaşadığı, o dönemin hayatında yarattığı olumlu katkıların ne anlama geldiğini bildiği için, PKK'nın ayaklanma çağrılarına destek vermedi.

 

HDP'liler ise, başlangıçta PKK'ya koşulsuz şekilde ateşkes çağrısında bulundular, hendek siyasetini benimsemediklerini açıkladılar.

 

Koşullar sertleşince tavırlar değişti; Kandil adeta siyasetleri belirlemede merkez haline geldi. Devletin siyaseti de sertleşti.  İktidarın geldiği son nokta, ‘PKK ve HDP muhatap değildir’ şeklinde özetlenebilir...

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN


Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.