1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Lavrov: Kürtler ile Şam arasındaki anlaşmanın uygulanmasını teşvik edeceğiz
Lavrov: Kürtler ile Şam arasındaki anlaşmanın uygulanmasını teşvik edeceğiz

Lavrov: Kürtler ile Şam arasındaki anlaşmanın uygulanmasını teşvik edeceğiz

A+A-

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Şam ile Kürtler arasında Rojava’daki durumla ilgili diyaloğun sürdüğünü ve bu diyaloğun net sonuçlar verdiğini söyledi.

Soçi’deki Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) partner ülkeleri istihbarat ve güvenlik kuruluşları yöneticileri arasındaki toplantının açılışında konuşan Sergey Lavrov, Rojava’daki savaşın neticesinde IŞİD mensuplarının dünyaya yayılmaya başladığını, bunun sorumlusunun “Avrupa ülkeleri” olduğunu ifade etti.

Lavrov, “Kürt grupları ayrılıkçılığa ve Arap nüfusla çatışmalara teşvik ederek, Suriye’nin parçalanmasını ve Fırat Nehri’nin doğusunda devlet dışı yapıların oluşmasını amaçlayan ABD ve beraberindeki koalisyonun yıkıcı politikalarına yıllardır dikkat çekiyoruz” dedi.

Bu dar görüşlü politikanın meyvelerini bugün topladıklarını belirten Lavrov, “Bu politikanın sonucu yeni bir çatışma oldu. Bu çatışma nedeniyle bölgedeki IŞİD’liler Ortadoğu, Kuzey Afrika ve dünyanın başka bölgelerine yayılmaya başladı. Bu durumun sorumlusu ne yapıp ne edip IŞİD saflarında savaşan ya da kamplarda olan vatandaşlarını geri almayı kabul etmeyen Avrupa ülkeleri” ifadelerini kullandı.

Sergey Lavrov, “Rusya, BMGK (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) ve uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde hareket etmeye, Kürtler ile Şam arasında anlaşmalara varılıp bu anlaşmaların yerine getirilmesini teşvik etmeye, Adana Mutabakatı'nda öngörüldüğü gibi Suriye ile Türkiye hükümetleri arasında ortak sınırlarında güvenliğin sağlanması için işbirliğine katkıda bulunmaya devam edecek” diye konuştu.

Lavrov, durumun ve Suriye’deki krizin genel anlamda çözüme kavuşturulmasının ancak ve ancak ülkenin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duyulması temelinde mümkün olabileceğini vurguladı.

Bakan Lavrov, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın beklenen Rusya ziyareti sırasında Suriye konusunun ele alınacağını da ifade etti.

Lavrov, Şam ile Kürtler arasında Rojava’daki durumla ilgili diyaloğun sürdüğünü ve bu diyaloğun net sonuçlar verdiğini kaydetti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.