1. HABERLER

  2. ARŞİVİMİZ

  3. Kuzey Kore Lideri Eniştesini İdam Ettirdi
Kuzey Kore Lideri Eniştesini İdam Ettirdi

Kuzey Kore Lideri Eniştesini İdam Ettirdi

Kuzey Kore Lideri Kim\'in Eniştesi İdam EdildiKuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong Un\'un geçtiğimiz hafta \"yaka paça\" görevden alınan eniştesi Chang Song Thaek idam edildi.

A+A-

Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong Un’un geçtiğimiz hafta “yaka paça” görevden alınan ve partiden ihraç edilen eniştesi Chang Song Thaek idam edildi.

Devletin resmi haber ajansı KCNA, Ulusal Savunma Konseyi Başkan Yardımcısı iken yolsuzluk yaptığı, uyuşturucu ve kumar gibi alışkanlıkların esiri olduğu gerekçesiyle ordudaki görevinden alınan Chang Song Thaek'in, askeri mahkemede görülen davasının hemen ardından, "vatana ihanet ettiği için" idam edildiğini bildirdi. Chang'ın iki yardımcısı da yolsuzluk suçlamaları sebebiyle geçen ay idam edilmişti.

Kuzey Kore'nin 2011'de ölen lideri Kim Jong Il'in kız kardeşi Kim Kyong Hui ile evli olan Chang'ın ülkenin genç lideri Kim üzerinde son derece etkili olduğu biliniyordu. Kim Jong Un, hafta başında eniştesini, çapkınlık ve madde bağımlılığı gibi gerekçelerle tüm görevlerden almış ve partiden ihraç etmişti.

Babası Kim Jong Il'in 17 Aralık 2011'de kalp krizi sonucu ölmesinin ardından iktidara gelen Kim Jong Un, iktidar partisinin genel sekreteri, Kore ordusunun başkomutanı ve mareşal unvanlarını taşıyor.

PERDE ARKASINDAKI GÜÇ

BBC'nin haberine göre bazı gözlemciler, Chang’ı perde arkasındaki asıl lider olarak görüyordu. Kuzey Kore'de iktidarda olan Komünist Partisi'nin basamaklarını 1970'lerde tırmanan Chang, 1992'de Merkez Komitesi'ne seçildi. Geçmişte de temizlik harekâtlarında hedef alınan Chang, Kim ailesindeki konumuna rağmen 2004'te gözden ırak durmaya başladı.

Bazı Güney Koreli kaynaklar o dönem Chang'ın ev hapsine alındığına ve 'eğtime tabi tutulmak' üzere gönderildiğine dair haberler yayınlamıştı. Fakat iki yıl sonra Chang yeniden görevine başladı. Kim Jong Un üzerinde büyük etki sahibi olduğu belirtilen Chang'ın ekonomik reformlardan yana olduğu ifade ediliyordu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.