1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Kuzey Kore, Güney Kore ile görüşmesini iptal etti
Kuzey Kore, Güney Kore ile görüşmesini iptal etti

Kuzey Kore, Güney Kore ile görüşmesini iptal etti

A+A-

 

 

Kuzey Kore, iyileşen ilişkilere rağmen ABD ve Güney Kore'nin ortak askeri tatbikatını 'provokasyon'olarak niteledi ve Güney'le yarın yapılması planlanan üst düzey görüşmeyi askıya aldı. Pyongyang ayrıca Kim Jong-un ile ABD Başkanı Trump arasında planlanan zirveyi de iptal etmekle tehdit etti.

 

Güney Kore haber ajansı Yonhap'ın aktardığına göre, Güney Kore ve ABD arasında devam eden 'Max Thunder' adlı ortak askeri tatbikatı Kuzey tarafı 'provokasyon' olarak niteledi.

 

Nisan ayında Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in arasındaki görüşmenin devamı olan ve yarın sınırdaki Panmunjom ateşkes köyünde yapılması yapılması planlanan üst düzey görüşmeler askıya alındı.

'BİZİ HEDEF ALAN TATBİKAT, PANMUNJOM DEKLARASYONU'NA KARŞI ALÇAKÇA BİR MEYDAN OKUMA'

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA'dan yapılan açıklamada, "Güney Kore'de yapılan ve bizi hedef alan tatbikat Panmunjom Deklarasyonu'na karşı alçakça bir meydan okuma ve Kore Yarımadası'ndaki olumlu siyasi gelişmeye karşı kasıtlı bir askeri provokasyon" dendi.

Kuzey Kore ayrıca 12 Haziran'da Singapur'da Kim ile ABD Başkanı Donald Trump arasında planlanan tarihi zirvenin iptal olabileceği uyarısında bulundu.

KİM-TRUMP ZİRVESİ KONUSUNDA ABD'YE UYARI

KCNA'nın açıklamasında "ABD aynı zamanda Güney Koreli yetkililerle birlikte yürütülen bu provokatif askeri kargaşanın ışığında planlanan ABD-Kuzey Kore zirvesinin kaderi hakkında dikkatle düşünmelidir" ifadelerine yer verildi.

 

KUZEY KORE DIŞİŞLERİ: LİBYA YA DA IRAK'IN KADERİ DAYATILAMAZ

Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Yardımcısı Kim Kye-gwan da 'tek taraflı olacaksa ABD ile zirve düzenlemeye olan ilgilerini kaybedeceklerini' söyledi. ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın Kuzey Kore'nin nükleer silahlarının imhası için Libya modelini önermesine de sert çıkan Kim, bu yorumları 'yüce devletimize Libya ya da Irak'ın kaderini dayatmaya yönelik kötü niyetli bir adım' olarak niteledi.

 

İki hafta sürecek tatbikat cuma günü başlamıştı. Yonhap'a göre tatbikata 100 adet savaş uçağı katılıyor.

Dün Güney Kore ordusu Kuzey Kore'nin nükleer deneme alanını kapatma planının planlanandan önde gerçekleştiğini duyurmuştu. Kuzey Kore'nin zirve öncesi bu adımı Yarımada'daki sorunların çözümü çabaları konusunda önemli bir adım olarak algılanmıştı

ABD: ZİRVEYİ PLANLAMAYI SÜRDÜRÜYORUZ

 

ABD Dışişleri ise Kim-Trump zirvesi için planların sürdüğünü ifade etti. Sözcü Heather Nauert "Kim Jong-un önceden ABD ve Güney Kore'nin ortak tatbikatları sürdürmesinin yararlılığını ve gerekliliğini anladığını söylemişti. Biz devam etmeyi ve Kim ve Trump arasındaki zirveyi planlamayı sürdürüyoruz" dedi.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.