
Kuşatılmış Gazze'de 1 milyondan fazla Filistinli yoksulluk yaşıyor
BM raporu, kıyı bölgelerinde ekonomik faaliyetleri felce uğratan 13 yıldır süren İsrail kuşatmasının durdurulması çağrısında bulunuyor.
Cenevre, İsviçre - Yeni Birleşmiş Milletler raporuna göre, İsrail önderliğindeki Gazze Şeridi ablukası Filistin yerleşim bölgesine 16 milyar dolardan fazla mal oldu ve 10 yıldan fazla bir süre içinde bir milyondan fazla insanı yoksulluk sınırının altına itti.
Çarşamba günü BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından Genel Kurul'a yayınlanan belge, 2007-2018 yıllarını kapsıyordu.
Gazze'de ekonomik faaliyetlerin neredeyse çökmesine ve yüzde 56 yoksulluk oranına neden olan devam eden kuşatmanın derhal durdurulması çağrısında bulundu.
UNCTAD Filistin Halkına Yardım Koordinatörü Mahmoud Elkhafif, “Abluka devam ederse durum daha da kötüleşecek” dedi.
Gazze'de iki milyon Filistinlinin tutulduğu bu haksız ablukanın bir an önce kaldırılması gerekiyor. Elkhafif, özgürce hareket etmelerine, iş yapmalarına, dış dünyayla ticaret yapmalarına ve aileleri ile yeniden bağlantı kurmalarına izin verilmeli ”dedi.
Haziran 2007'den bu yana Gazze halkı 365 kilometrekarelik Şeridin yerleşim bölgesinde hapsedildi ve kara, hava ve deniz ambargosuna maruz kaldı. Mal girişi minimuma indirilirken, dış ticaret ve ihracat durduruldu. Bu arada, nüfusun temiz suya çok sınırlı erişimi var ve düzenli elektrik kaynağı ve hatta uygun bir kanalizasyon sistemi yok.
UNCTAD Küreselleşme ve Kalkınma Stratejileri Bölümü müdürü Richard Kozul-Wright, "Şerideki Filistinliler dış dünyaya erişemedikçe, az gelişmişliğin Gazze Filistin toplumunun kaderi olduğunu görmek zor" dedi. "21. yüzyılda iki milyon insanın bu tür bir durumda kalması gerçekten şok edici."
Komşu Mısır'ın uzun süreli abluka ve kısıtlamalarına ek olarak, Hamas yönetimindeki enklav 2007, 2012 ve 2014 yıllarında sivil altyapıya ciddi hasar veren ve ağır kayıplara neden olan üç İsrail askeri operasyonuna katlandı.
UNCTAD'ın raporuna göre en az 3.793 Filistinli öldürüldü, yaklaşık 18.000 kişi yaralandı ve Gazze nüfusunun yarısından fazlası yerinden edildi.
1.500'den fazla ticari ve endüstriyel işletme, yaklaşık 150.000 ev birimi ve enerji, su, sıhhi tesisat, sağlık ve eğitim tesisleri ve hükümet binaları dahil olmak üzere kamu altyapısı ile birlikte hasar gördü.
Gazze kuşatması ve savaşlar sonucunda 2007'de 40 olan yoksulluk oranı 2017'de yüzde 56'ya çıktı, yani 1 milyondan fazla Filistinlinin hayatta kalma imkânı yok. Rapor, nüfusun bu kesimini yoksulluk sınırının üzerine çıkarmanın, 2007'de ihtiyaç duyulan miktarın dört katı olan 838 milyon dolarlık bir fon enjeksiyonunu gerektireceğini tahmin ediyor.
2007-2018 yılları arasında Gazze ekonomisi yüzde 5'in altında büyüdü ve Filistin ekonomisindeki payı 2018'de yüzde 31'den yüzde 18'e düştü. Bunun sonucunda kişi başına GSYİH yüzde 27 oranında küçüldü.
Bu arada, Şeridin izolasyonu, koronavirüs salgınının Gazze'ye ulaşmasını engellemedi ve zaten kritik bir durumu daha da kötüleştirdi. Pazartesi itibariyle, 14.768 kişi COVID-19'a yakalandı ve 65 ölümle sonuçlandı.
Pazartesi günü Gazze'deki sağlık yetkilileri, İsrail'in insani erişimin yanı sıra gerekli sağlık ekipmanı ve tıbbi malzemelerin girişini engellemeye devam etmesi halinde yakın bir felaket olacağı konusunda uyarıda bulundu. Hastaneler ve sağlık personeli koruyucu giysi, vantilatör ve yataklara ihtiyaç duymaktadır.
Kozul-Wright, "Sağlık krizi, on yıldan fazla bir süredir kötüleşen altta yatan koşulları ortaya çıkarıyor" dedi.
KAYNAK : AL JAZEERA
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.