1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Kürtler’den Obama’ya mektup
Kürtler’den Obama’ya mektup

Kürtler’den Obama’ya mektup

Kurdish American Society - Kürt Amerikan Derneği (KAS), ABD Başkanı Barack Obama’ya mektup göndererek, Türkiye’de Kürt sorununun çözümü için devreye girmesini istedi.

A+A-

KAS yöneticileri ve üyeleri tarafından Obama’ya gönderilen mektupta, 7 Haziran’da yapılan genel seçimlerden sonra Türkiye’de Kürt meselesinde çözüm sürecinin sona erdiği ve giderek yoğunlaşan çatışmaların barış umutlarını bitirdiği vurgulandı.

 

Mektupta, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) parlamentoya girmesiyle birlikte “çözüm süreci”nin hızlanması beklenirken, aksine çatışmaların yeniden tırmanmasının büyük bir hayal kırıklığına yol açtığı belirtildi.

 

PKK ile devlet güçleri arasındaki çatışmalarda son dönemlerde çok sayıda gerilla, asker ve polisin hayatını kaybettiği ifade edilen mektupta, sivil ölümlerine de dikkat çekildi.

 

Mektupta şöyle denildi:

 

“Cizre’de devlet tarafından sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin ardından hafta içinde devlet güçleri tarafından 20 sivil öldürüldü. Bir aile ölmüş kızının bedeninin kokmaması için buzdolabında saklamak zorunda kaldı. Krizin giderek büyümesine neden olmasından kaygı duyuyoruz.”

 

Mektupta ayrıca, Türkiye’nin batı illerinde yaşayan Kürtler’e yönelik artan linç ve baskılardan duyulan kaygılar da dile getirildi.

 

Kürtler’in batı illerine seyahat edemez hale geldiği belirtilen mektupta, Türkiye’de iç savaş tehlikesi olduğu vurgulandı.

 

“Daha fazla PKK’li, sivil Kürt, asker ve polis ölümleri görmek istemiyoruz,” denilen mektupta, Obama’nın PKK ve Türk hükümeti ile görüşerek barış için tarafları ikna etmesi çağrısı yapıldı.

 

KAS’ın mektubu aynı zamanda ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, ABD Kongresi Dış İlişkiler Komitesi, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve Avrupa Birliği Dış İlişkiler Komitesi’ne de gönderildi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.