1. HABERLER

  2. KURDİSTAN

  3. Kürtlerden hükümet için 3 şart
Kürtlerden hükümet için 3 şart

Kürtlerden hükümet için 3 şart

Kürtler kurulacak yeni Irak hükümetinde yer almak için şartlarının karşılanmasını istiyor.

A+A-

 

Iraklı siyasi taraflar hükümet kurma çalışmalarında kilit konumda olan Kürtleri, kendi taraflarında yer alması için ikna etmeye çalışıyor.

 

 

Kürtler, yeni Irak hükümetine katılmak için Kerkük ve diğer tartışmalı Kürdistani bölgelerde referandum yapılmasını öngören Anayasa’nın 140. Maddesi, bütçe ve petrol konularının çözüme kavuşturulmasını istiyor.

 

Rûdaw’a konuşan Fetih Koalisyonu Üyesi Felah Hasan, “Bana göre Kürtlerin şartları zor. Kürt kardeşlerimizin 140. Madde, Kerkük, petrol ve peşmerge konularındaki talepleri ile ilgili görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.

 

Hasan, taleplerin bir kısmının Anayasa’ya göre diğerlerinin ise anlaşmayla çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade etti.

 

Bir taraftan Haydar Abadi ile Mukteda Es Sadr, diğer taraftan da Nuri Maliki ile Hadi Amiri, Kürt partilerini koalisyonlarına katmak için çaba gösteriyor.

 

Sairun, Nasır, Hikme, Vataniye ve Irak Güçler Birliği Koalisyonu temsilcilerinin önümüzdeki günlerde Kürdistan’ı ziyaret ederek Kürt partileriyle görüşmesi bekleniyor.

 

Nasır Koalisyonu Üyesi Faysal İsavi, “Kürtlerin bütün talepleri yasaldır. Ancak daha önemli olan talepleri karşılayacak bir mekanizmanın kurulmasıdır” diye konuştu.

 

 

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Irak’ta yeni hükümetin kurulması çalışmalarına ortak bir şekilde katılma kararı almıştı.

 

Kürtler 2003’ten bu yana kurulan İbrahim Caferi, Nuri Maliki ve Haydar Abadi hükümetlerine de anayasanın uygulanması koşuluyla katıldı. Ancak hiçbir hükümet varılan anlaşmaya uymadı.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.