1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Kürtler Kerkük'e dönmeyi şart koşuyor
Kürtler Kerkük'e dönmeyi şart koşuyor

Kürtler Kerkük'e dönmeyi şart koşuyor

Irak'ta yeni kurulacak hükümet görüşmelerinde Kürt partileri, koalisyona katılmak için Peşmerge'nin Kerkük'e dönmesini şart koşuyor. Sputnik'e konuşan YNK ve KDP yetkilileri, Kerkük konusunda taleplerinin kabul edilmesini gerektiğini belirttiler.

A+A-

 

Irak'ta yeni hükümet kurma çalışmalarında kilit grup olarak görülen Kürt partileri ile temaslar sürüyor. 12 Mayıs'ta yapılan Irak seçimlerinde, hiçbir parti hükümeti kurmak için tek başına yeterli oyu alamadığı için Şii ve Sünni ağırlıklı partiler, Kürtlerin desteğini kazanabilmek için görüşmelerini devam ettiriyorlar. Ancak Kürtler, Kerkük'ün tekrar kendilerine verilmesini ve anayasanın değişmesini şart koşuyor.

 

Seçimlerde birinci parti olan Mukteda el-Sadr'ın liderliğindeki Sairun Koalisyonu, Kürt partileriyle Kerkük ve Peşmerge güçlerinin tartışmalı bölgelere dönüşü konusunda anlaşa sağlayamadı. Irak'ta bütün kesimlerin önem atfettiği Kerkük, IKBY'nin 25 Eylül'de bağımsızlık referandumuna gitmesinin ardından 16 Ekim'de Haşdi Şabi ve Irak ordusu tarafından Peşmerge güçlerinin elinden alınmıştı.

Sairun, Nasır, Hikmet ve Vataniyye koalisyonlarından oluşan Şiilerin ortak heyeti, yeni hükümete ilişkin Erbil ve Süleymaniye'de Kürt partilerle görüş alışverişinde bulunmaya devam ediyor.

Seçimlerde Irak genelinde dördüncü parti, IKBY bölgesinde ise birinci parti olan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) oluşturduğu ortak heyet, Sairun koalisyonu lideri Mukteda el-Sadr, Irak Kanun Devleti Koalisyonu Başkanı Nuri Maliki ve Fetih Koalisyonu lideri Hadi Amiri ile görüşmeler yapmak için önümüzdeki cuma günü Bağdat'a gidecek.

 

KERKÜK ŞARTI

KDP ve KYB üst düzey heyetleri, dün Erbil'de Irak'ta yeni hükümet kurma çalışmalarını görüşmek üzere bir araya geldi.

Sputnik'e konuşan KYB Sözcüsü Sadi Pire, Toplantıda birkaç konu üzerinde durduklarını belirterek, KDP ile KYB'nin cuma günü ortak bir heyetle Bağdat'a gideceğinin bilgisini verdi.

Hükümet kurmak için kendileriyle görüşen partilere Kerkük'ü şart koştuklarını vurgulayan Pire, Peşmerge güçlerinin Kerkük'e dönmesini istediklerini söyledi.

 

‘KÜRTLER, ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İSTİYOR'

Sputnik'e konuşan KDP Yöneticisi Said Mamuziny ise Iraklı partilerle görüşmelerde, Kürtlerin taleplerinin kabul edilmeden Kürtlerin hiçbir partiyi desteklemeyeceklerini söyledi. Kürtlerin Anayasa değişikliği istediğini aktaran Mamuziny, Irak Cumhurbaşkanlığının Kürtlerde olmasını talep ettiklerini kaydetti.

SAİRUN KOALİSYONU SEÇİMİ ÖNDE TAMAMLAMIŞTI

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komiserliği'nin açıkladığı nihai seçim sonuçlarına göre, Sadr liderliğindeki Sairun Koalisyonu 329 sandalyeli mecliste 54 sandalye kazanarak birinci olmuş, Haşdi Şabi komutanlarından Hadi Amiri liderliğindeki Fetih koalisyonu ise 47 sandalyeyle mecliste ikinciliği elde ederken, seçimlerden birinci çıkması beklenen İbadi'nin Nasır koalisyonu 42 sandalyeyle üçüncüsü sırada yer almıştı. Şii lider Hekim'in Ulusal Hikmet koalisyonu da 20 milletvekili çıkarmıştı.

 

Irak anayasasına göre, seçimi kazanan değil, seçim sonrası mecliste en büyük grubu oluşturan taraf hükümeti kurabiliyor. Ülkede yapılan son genel seçimlerde hiçbir parti 329 sandalyeli mecliste tek başına çoğunluk (165) elde edemedi. Dolaysıyla seçim yarışını önde tamamlayan partilerin, koalisyona gitmeleri gerekiyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.