1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Kürtler kaç bakanlık alacak?
Kürtler kaç bakanlık alacak?

Kürtler kaç bakanlık alacak?

Adil Abdülmehdi, Irak’ın yeni Cumhurbaşkanı Berham Salih tarafından yeni hükümet kabinesinin kurulması için görevlendirilmesiyle ikinci tur müzakareler başlatılmış oldu.

A+A-

 

Adil Abdülmehdi, Irak’ın yeni Cumhurbaşkanı Berham Salih tarafından yeni hükümet kabinesinin kurulması için görevlendirilmişti.

 

Abdülmehdi, siyasi partilerin bakanların seçimi konusunda müdahalede bulunmaması gerektiğini ifade etmişti.

 

 Yeni kabine müzakerelerinin başlmasıyla Kürtlerin hangi bakanlıklar alacağı konusu yeniden gündeme geldi.

 

Cumhurbaşkanı seçimine tek adayla gitmek konusunda anlaşamayan Kürdistanlı siyasi partilerin bu durumu Bağdat’ta alacağı bakanlık veya koltuk sayısını olumsuz etkileyebiliyor.

 

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Başkanlık Konseyi Üyesi ve KYB’nin Bağdat müzakere heyeti üyesi Herem Kemal Ağa, Bağdat’taki makamlarla iligli müzakereler yapmak için Kürtlerin önünde henüz fırlatın olduğunu belirterek, “Gelecekte Bağdat’ta KDP ile ortak çalışamalarımız olacak. Kürtlerin haklarını sağlamak için birlikte birçok şey yapabiliriz” dedi.

 

Irak Parlamentosu eski Parlamenteri ve KDP’nin Bağdat müzakere heyeti üyesi Şahewan Abdullah, Kürdistanlı siyasi tarafların hep birlikte müzakerelere katılmaları halinde, Bağdat’ta hiçbir koltuğu kaybetmeyeceğini kaydetti.

 

Şahewan Abdullah, “Irak’ın yeni cumhurbaşkanı seçimesinde yaşananlardan sonra Kürt partilerin hep birlikte Bağdat’ta müzakerelere katılıp katılmayacağı kesin değil” dedi.

 

Adil Abadülmehdi’nin kuacağı yeni kabinenin heykeline bağlı olarak Kürtlerin Bağdat’ta alacağı koltuk sayısının değişeceğini dile getiren Şahewan Abdullah, “Irak Parlamentosu’nda aldıkları sandalye sayısına göre, Kürt siyasi partilerin toplamda 4 ile 5 bakanlık alaması bekleniyor” dedi.

 

Herem Kemal Ağa, Bağdat’taki müzakereler başlamadan öcen Kürdistanlı tarafların kendi aralarında anlaşması gerektiğini altını çizerek, “Kürt siyasi partiler aldıkları sandalye sayısına göre makam almalı” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.