1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Kürtçe Yüksek Lisans Programlarına yoğun ilgi
Kürtçe Yüksek Lisans Programlarına yoğun ilgi

Kürtçe Yüksek Lisans Programlarına yoğun ilgi

Van 100. Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Battal: \"Adaylarla yaptığımız görüşmelerde, öğretmen olarak atanma beklentisi içinde olduklarını gördük. Muhtemelen bu düşünce ile Kürtçe Yüksek Lisan programlarına ilgi gösteriliyor.\"

A+A-
Üniversitelerin Kürtçe Yüksek Lisansprogramlarına yoğun  bir ilginin olduğu bildirildi. Kürtçe'nin Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı  okullarda seçmeli ders olarak okutulmasıyla işsiz olan öğretmenlerin atanma  beklentisi ve Türkiye'debaşlatılan demokratikleşme sürecinin talep artışında  etkili olduğu belirtildi. 
 
Mardin Artuklu Üniversitesi, Muş Alparslan Üniversitesi ve Bingöl  Üniversitesi'nden sonraVan 100.Yıl Üniversitesi de bu yıl Kürtçe Yüksek Lisans  alımlarına başladı. Konuyla ilgili AA'nın sorularını yanıtlayan Van 100. Yıl  Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal , Van 100. Yıl Üniversitesi Yaşayan  Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı Başkanlığı tezli ve tezsiz  Yüksek Lisans programlarına ilginin çok yüksek olduğunu ifade ederek,  binden  fazla başvuru beklediklerini ifade etti. 
 
Kürtçe'nin Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda seçmeli ders  olarak verildiğini hatırlatan Battal, "Adaylarla yaptığımız görüşmelerde öğretmen  olarak atanma beklentisi içinde olduklarını gördük. Muhtemelen bu düşünce ile  Kürtçe Yüksek Lisan programlarına ilgi gösteriliyor." Dedi. Kürtçe Yüksek Lisans  Programlarını tamamlayıp Milli Eğitim Bakanlığı'ndan atanma bekleyen adayların  durumuna ilişkin görüşlerini de açıklayan Battal, bunun bakanlığın yetkisinde  olduğunu koluyla ilgili bakanlık yetkilileriyle herhangi bir görüşmede bulunmadıklarını söyledi. Battal,  üniversitelerine başvuran adaylara atanma  konusunda herhangi bir garanti vermediklerini vurguladı.. 
 
Van 100. Yıl Üniversitesi'nin bu yıl ilk defa Kürtçe'nin Kurmanci ve  Zazaca lehçeleriyle Yüksek Lisans Programı başlattığını ifade eden Battal, bütün  altyapı çalışmalarını tamamladıklarını ve adayların yapılacak sınava göre  alınacağını söyledi. Battal, üniversite bünyesinde alanında tecrübeli hocaların  olduğunu, kadrolarına katacakları yeni akademisyenlerle de daha da  güçlendiklerini belirtti. 
 
Van 100. Yıl Üniversitesi'nin yanı sıra Mardin Artuklu, Muş Alparslan  ve Bingöl Üniversitelerine de başvurular devam ediyor. Bingöl Üniversitesi  Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nusrettin Bolelli de, Kürtçe'ye ilginin  artarak devam ettiğini belirterek, yaklaşık 500 adayın Kürtçe Yüksek Lisans  programına başvuru yapmasını beklediklerini söyledi. 
 
Bingöl Üniversitesi'nin bu yıl lisans öğrencisi aldığını da hatırlatan  Bolelli, ODTÜ'ye girebilecek öğrencilerin Kürtçe eğitim veren bölümleri tercih  ettiğini ve üniversitelerine kayıt yaptırdıklarını açıkladı.  İnsanların kendi  kültür, dil, edebiyat ve folklorunu öğrenmek istediğini vurgulayan Bolelli,  "Şimdiye kadar Kürtçe konuşmak yasaktı. Kürtçe şarkı veya plak dinleyenler  işkencegörüyordu. Hükümet bir süreç başlattı.  Şimdi yasaklar önündeki engeller  kalktığı için yoğun bir talep ile karşı karşıyayız."  diye konuştu. 
 
Atanma beklentisinin de yoğun talepte etkisinin olduğunu belirten  Bolelli, hükümet yetkilileri ile yaptıkları görüşmede eğitimini tamamlayan  öğrencilerin sözleşmeli olarak atanacakları sözünü aldıklarını ifade etti. 
 
4 üniversite Kürtçe Yüksek Lisans eğitimi veriyor 
Bu yıl Van 100. Yıl Üniversitesi'nin de Kürtçe Yüksek Lisans Programı  başlatması ile bu alanda eğitim veren üniversite sayısı dörde çıktı. Lisansüstü  Eğitim Öğretim Yönetmeliği'nin 6. maddesine göre yüksek yüksek lisans öğrencisi  alacaklarını duyuran üniversite, Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı Başkanlığı  Tezli Yüksek Lisans Programına 6, Tezsiz Yüksek Lisans programına ise 60  kontenjan ayırdığını açıkladı. 
 
Adaylar, Van 100. Yıl Ünvirsitesi'ne hem tezli hem de tezsiz yüksek  lisans programlarına aynı anda başvurabilecek. Kürtçe'nin Kurmanci ve Zazaca  lehçelerinde eğitim görecek adaylar, 26 Ağustos 2013 tarihine kadar başvurularını  yapabilecek. Öğrenciler,  Bilim Tezsiz Sınavı'na 3 Eylül 2013, Bilim Tezli  Sınavı'na ise 4 Eylül 2013 tarihinde girecek.  Sınavdan başarılı olanlar, 9 Eylül  2013 tarihinde mülakata katılacaklar. 
 
Muş Alparslan Üniversitesine başvurular ise 23 Ağustos 2013 tarihinde  sona erecek. Üniversite Tezli Yüksek Lisans programına 10, Tezsiz Yüksek Lisans  programına ise 100 öğrenci alınacak.  Adaylar  26 Ağustos 2013 tarihinde sınava  katılacak.Bingöl Üniversitesi'nde ise müracaatlar 29 Ağustos 2013 tarihinde son  buluyor.  Üniversite Zaza Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans  için 5, Tezsiz Yüksek Lisans programı için de 20 öğrenci kabul edecek. Adaylar 2  Eylül 2013 tarihinde Yabancı Dil Sınavına, 4 Eylül 2013 tarihinde ise Bilim  Sınavına girecek.Mardin Artuklu Üniversitesi ise 5'i yabancı uyruklu olmak üzere  20 Tezli, 250 de tezsiz yüksek lisans için kontenjan ayırdı. Tezli Yüksek Lisans  sınavı 24 Ağustos, Tezsiz Yüksek Lisans sınavı ise 25 Ağustos 2013 tarihinde  yapılacak. 

(Ajanslar)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.