1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kürtçe isimler için yeni önerge
Kürtçe isimler için yeni önerge

Kürtçe isimler için yeni önerge

Başbakan'ın açıkladığı 'Demokratikleşme Paketi’nde köy isimlerinin iadesi ve ‘'x', 'w' ve 'q' gibi harflerin artık kullanılabileceğinin yer alması Hakkari İl Genel Meclisi’ni harekete geçirdi.

A+A-

Hakkari İl Genel Meclisi geçtiğimiz Temmuz ayında aldığı tabelalardaki Türkçe köy isimlerinin Kürtçe olarak değiştirilmesi ve 'x', 'w' ve 'q' harflerini kullanılması kararı Hakkari Valiliği tarafından reddedilmişti. Dün yeniden toplanan meclis 'Demokratikleşme Paketi’nin açıklanmasının ardından aynı kararı yine gündemine aldı. Meclis Cuma günü yapacağı son oturumda değişiklik talep edilecek köylerin listesini belirleyip Hakkari Valiliği'ne sunacak.

Konu ile ilgili açıklama yapan Hakkari İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Korkmaz, Hakkari il Genel Meclisinin çeşitli tarihlerde köy isimlerinin Kürtçe olarak tabelalara yazılması şeklindeki talebin çeşitli gerekçeler ile red edildiğini, fakat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın demokratikleşme paketi'nde yerleşim yerlerinin eski isimlerinin iade edileceğini açıklaması üzerine il meclisi olarak yeni bir çalışma başlattıklarını söyledi. 
   
Şuanda halk tarafından bilinen Kürtçe köy isimlerinin tabelalara yazılması için yeni bir çalışma başlatacaklarını kaydeden Korkmaz, "Meclisimiz çeşitli tarihlerde halkın talepleri doğrultusunda önergeler hazırlamıştı. Meclisimizin almış olduğu kararlar valiler tarafından ‘İsimlerin Kürtçe olması aynı zamanda bu isimlerde 'x', 'w' ve 'q' harflerinin bulunması nedeniyle ret edilmişti. Ancak meclisimiz bu işin arkasını bırakmayarak halkın bu talebinin yerine gelmesi için çaba gösterecektir" dedi.

Korkmaz, "Başbakanın yaptığı açıklamada tarihi isimlerin geri verileceği belirtmesi üzerine Hakkari İl Meclisi olarak yeni bir önerge çalışması başlattık. Bu çalışma kapsamında Hakkari merkez ve ilçelerindeki bütün köylerin orjinal isimlerinin tespit edeceğiz. bu çalışmada kentteki sivil toplum örgütleri ilebirlikte hareket edeceğiz. Bu konuyu, yeniden meclis gündemine getirdik.. Umarız ve dileriz ki meclisimizin almış olduğu bu karar bir daha Hakkari Valiliğinden geri dönmez" diye konuştu.


 

 Zap Haber 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.