1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. ''Kürt sorununun çözümü federal sistem ''
''Kürt sorununun çözümü federal sistem ''

''Kürt sorununun çözümü federal sistem ''

24 Haziran’da yapılacak erken genel seçimlerde AK Parti’den Diyarbakır milletvekili aday adaylığı başvurusunda bulunan Doç. Dr. Ahmet İnan, Türkiye’de Kürt sorununun çözümünün federal sistem olduğunu belirtti.

A+A-

 

Basına konuşan Ahmet İnan, AK Parti’nin bugüne kadar Kürt sorununun çözümü konusunda önemli çabalar gösterdiğini ve önemli adımlar attığını belirterek, şunları söyledi:

 

“Kürtlerin adının tanınması, kültürünün tanınması, kültürün önündeki engellerin aşılması konusunda Sayın Erdoğan gerçekten çok ön açıcı oldu. Sayın Erdoğan zaman zaman konuşmalarında eğer eyalet sisteminin Türkiye’yi küçültmeyeceğini, güçsüzleştirmeyeceğini, tam tersine Türkiye’yi daha çok güçlendireceğini dile getirmiştir.

Zaman zaman televizyonlarda aydınlarla yaptığı konuşmalarda, ‘Osmanlı’da Kürdistan eyaleti vardı o zaman daha güçlüydük’ şeklinde kamuoyuna ikna etmeye çalışmıştır. Bütün bunlar Sayın Erdoğan’ın kalbinde ve zihninde bir Kürdistan ehliyetinin olabileceğini gösteriyor.

Türkiye Anayasası’nın 126. Maddesi’nin üniter ve merkeziyetçi bir yapı öngördüğüne dikkat çeken İnan, ancak anayasanın ilgili maddesinin kanunda yapılacak bir değişiklikle bunun değiştirilebileceğini de öngördüğünü anımsatarak, şöyle konuştu: 

“AK Parti hükümeti birçok kez bu maddeyi değiştirmek konusunda çaba içine girdi ancak sonuç alınamadı. Ancak bu durum bir daha bu değişiklik için çaba gösterilmeyeceği anlamına gelmez. Bence bu konuda gerekli değişiklik yapılarak Türkiye eyalet sistemine geçmelidir. Bu Kürt sorununun çözümü için çok çok önemli bir adım olur. Parlamentoya girersem bunu gündeme getireceğim konusunda Diyarbakır halkına, Kürt halkına, Türk halkına söz veriyorum.”

Federasyon ve eyalet sistemi kavramlarının AK Parti hükümetlerinden önce de zaman zaman gündeme geldiğini anımsatan Ahmet İnan, özellikle Turgut Özal döneminde konunun sık sık tartışıldığını dile getirerek, federasyonun Türkiye’nin bölünmesi anlamına gelmediğini aksine birlikteliği güçlendireceğini kaydetti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.